Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Definícia nelegálneho zamestnávania sa v zákone meniť nebude

Sociálna poisťovňa Foto: TASR/Martin Baumann

Za nelegálne zamestnávanie sa bude aj naďalej považovať oneskorené prihlásenie zamestnanca do Sociálnej poisťovne. A to aj v prípade, že v čase kontroly už zamestnanec je prihlásený v poisťovni.

Bratislava 27. októbra (TASR) – Definícia nelegálneho zamestnávania sa v legislatíve nezmierni. Parlament dnes odmietol novelu zákona o nelegálnej práci, ktorú na rokovanie predložili poslanci zo strany SaS.

V platnosti tak naďalej zostáva, že za nelegálne zamestnávanie sa bude považovať aj oneskorené prihlásenie zamestnanca do Sociálnej poisťovne (SP). A to aj v prípade, že v čase kontroly zo strany Inšpektorátu práce už zamestnanec je prihlásený v Sociálnej poisťovni (SP).

"Máme za to, že pokiaľ Inšpektorát práce pri kontrole nelegálnej práce zistí, že zamestnanec má pracovnú zmluvu, respektíve dohodu a zamestnávateľ už pred kontrolou prihlásil zamestnanca do SP, nie je žiaden dôvod vyrubiť mu pokutu za nelegálne zamestnávanie len a len preto, že k prihláseniu zamestnanca do poisťovne došlo povedzme hodinu po tom, ako začal pracovať," priblížili poslanci, ktorí chceli práve pre takéto prípady meniť zákon.

Navrhovali, aby sa za nelegálne zamestnávanie považovali len prípady, keď zamestnanec nie je prihlásený do SP v čase, keď prebieha kontrola inšpektorátu práce. "V praxi sa často stáva, že zamestnávateľ prihlási zamestnanca do SP neskoro preto, lebo zodpovedná mzdová účtovníčka z rôznych dôvodov, napríklad ochorenie dieťaťa, prišla do práce neskoro, a preto neskoro prihlásila nového zamestnanca do poisťovne," uviedli poslanci.

Podľa nich v takýchto prípadoch rozhodne nie je spravodlivé viniť zamestnávateľa zo zamestnávania načierno a udeľovať mu pokutu vo výške najmenej 2000 eur a okrem iného mu tiež zneprístupniť možnosť uchádzať sa o verejné zákazky.

Preto navrhli, aby sa za nelegálne zamestnávanie považovalo nesplnenie povinnosti zamestnávateľa prihlásiť zamestnanca do SP do dňa začatia kontroly inšpektorátom práce. Ak by bol zamestnanec pri začatí kontroly prihlásený do poisťovne, nebolo to považované za nelegálne zamestnávanie a zamestnávateľ by nemusel znášať pokutu zo strany inšpekcie práce, len prípadnú pokutu za neskoré prihlásenie, ktorú mu udelí SP.

Plénum zároveň pri dnešnom hlasovaní neposunulo do druhého čítania ani ďalší návrh z dielne opozičnej SaS. Išlo o návrh na zrušenie zákona o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku. Týmto krokom by sa podľa liberálov obmedzila možnosť zasahovania do vlastníckych práv v prípadoch, ktoré sú podľa nich sporné z hľadiska ústavy, pretože nejde o zásahy do vlastníckych práv realizované vo verejnom, ale v súkromnom záujme. A tieto zásahy podľa SaS nie sú nevyhnutné.