Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Ekonomika

Deflácia podľa analytikov NBS nehrozí, súčasný vývoj cien je dočasný

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Hlavnými faktormi aktuálneho cenového vývoja sú podľa nich najmä volatilné ceny potravín a dlhodobejší pokles cien energií.

Bratislava 25. marca (TASR) - Aj keď rast cien na Slovensku sa v súčasnosti pohybuje v blízkosti nuly a môže sa tak vyvíjať ešte v najbližších mesiacoch, dlhodobá deflácia SR nehrozí. Predpokladajú to analytici menového úseku Národnej banky Slovenska (NBS).

"Aktuálny vývoj je možné považovať za dočasný a spolu so spotrebiteľmi očakávaným rastom inflácie v porovnaní s jej aktuálnou úrovňou by tak nemal byť zdrojom deflačnej špirály," konštatujú v najnovšom komentári.

Hlavnými faktormi aktuálneho cenového vývoja sú podľa nich najmä volatilné ceny potravín a dlhodobejší pokles cien energií. Záporná medziročná dynamika cenovej hladiny počas krátkeho časového obdobia, teda niekoľkých mesiacov, podľa nich ešte neznamená defláciu.

"Až dlhšie trvajúci pokles cien, najmenej štyri štvrťroky po sebe, s možnými dôsledkami do reálnej ekonomiky je z nášho pohľadu považovaný za naplnenie definície deflácie," vysvetľujú.

Po odznení krátkodobých externých faktorov a vplyvu opatrného spotrebiteľského dopytu očakávajú analytici centrálnej banky rýchlejší medziročný rast cenovej hladiny. "Pravdepodobnosť deflácie pre obdobie od 2. kvartálu 2014 do 1. kvartálu 2015, teda pravdepodobnosť situácie, že inflácia v každom štvrťroku tohto obdobia bude záporná, nie je vysoká. Momentálne sa odhaduje na úrovni 20 až 25 %," dodávajú analytici menového úseku NBS.