Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Deindustrializácia EÚ a služby majú pozitívny vplyv na produktivitu

Foto: TASR/Pavel Neubauer

Okrem toho spoločnosti z oblasti služieb s vysokým podielom výskumu, vývoja a plánovania často poskytujú svoje služby rôznym firmám, a takto rozširujú osvedčené postupy.

Viedeň 2. decembra (TASR) - Deindustrializácia Európskej únie (EÚ) z dôvodu vývoja smerom k znalostnej ekonomike a službám má pozitívny vplyv na produktivitu, uviedol rakúsky ekonomický inštitút Wifo. "Takže sa nepotvrdili časté obavy, že tercializácia spôsobí spomalenie rastu," uviedol inštitút.

Dôvodom je, že prenos znalostí a inovačné procesy v rámci firiem pozitívne vplývajú na produktivitu v iných oblastiach. Okrem toho spoločnosti z oblasti služieb s vysokým podielom výskumu, vývoja a plánovania často poskytujú svoje služby rôznym firmám, a takto rozširujú osvedčené postupy. A nakoniec umožňujú tieto služby práve malým firmám, aby využívali vysoko špecializované poznatky, ktoré by inak nemali k dispozícii.

Autori štúdie Matthias Firgo a Peter Mayerhofer tvrdia, že v budúcnosti bude dôležité, aby sa "už existujúce rozvojové programy" viac sústredili "na nemateriálne investície a inovácie v oblasti služieb" a aby sa "výhody a hranice využívania služieb pre firmy ukotvili ako predmet informačných a poradenských iniciatív".