Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Delegácia veriteľov pokračuje v kontrole gréckych reforiem

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V centre aktuálnych kontrol sú reformy v oblasti zákonníka práce a pokrok pri privatizácii.

Atény 14. novembra (TASR) - Delegácia veriteľov Grécka pokračuje v Aténach v hodnotení realizácie reforiem. V centre aktuálnych kontrol sú reformy v oblasti zákonníka práce a pokrok pri privatizácii, uviedli zdroje z gréckeho ministerstva financií. Informovala o tom agentúra APA.

Kabinet premiéra Alexisa Tsiprasa dúfa, že kontroly sa úspešne uzavrú do konca novembra. Ministri financií eurozóny očakávajú správu kontrolórov začiatkom decembra.

Pozitívne hodnotenie implementácie reforiem je podmienkou uvoľnenia ďalších peňazí z finančnej pomoci. Aktuálny záchranný balík dohodnutý vlani v lete môže dosiahnuť celkovú hodnotu až 86 miliárd eur.

Aktuálne sa tiež vedú diskusie o znížení obrovského dlhu Grécka. Medzinárodný menový fond (MMF) totiž pochybuje o jeho udržateľnosti. Verejný dlh krajiny predstavuje okolo 315 miliárd eur.

Grécka ekonomika zrýchlila v 3. štvrťroku rast na 0,5 %



Grécka ekonomika pokračovala v raste aj v 3. štvrťroku, pričom tempo rastu sa zrýchlilo. Navyše, v 2. štvrťroku sa ekonomika vyvíjala lepšie, než sa pôvodne uvádzalo, keďže tempo rastu bolo revidované smerom nahor. Informoval o tom portál RTTNews, ktorý zverejnil predbežný odhad gréckeho štatistického úradu za 3. kvartál.

Hrubý domáci produkt Grécka upravený o sezónne vplyvy vzrástol v období od júla do konca septembra medzikvartálne o 0,5 %. Na porovnanie, v 2. štvrťroku dosiahol medzikvartálny rast gréckej ekonomiky 0,3 %. Aj tento údaj predstavuje zlepšenie, nakoľko pôvodne štatistický úrad uvádzal za 2. kvartál rast ekonomiky na úrovni 0,2 %.

Ešte výraznejšiu zmenu zaznamenala grécka ekonomika v medziročnom porovnaní. Podľa gréckeho štatistického úradu v 3. štvrťroku vzrástla o 1,5 %, zatiaľ čo v predchádzajúcom kvartáli zaznamenala pokles o 0,6 %. Bol to prvý medziročný rast za ostatné tri štvrťroky a zároveň najvyšší od 1. štvrťroka 2008, keď ekonomika vzrástla o 2,4 %.