Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Denná odstávka jadrového bloku v Dukovanoch vytvára stratu 10 mil. Kč

JE Dukovany Foto: TASR

Doteraz už vznikli elektrárenskému koncernu škody 2,5 až 4 miliardy Kč.

Praha 10. januára (TASR) - Jadrová elektráreň Dukovany v okrese Třebíč už od septembra nejde na plný výkon a pološtátna spoločnosť ČEZ, ktorej patrí, v dôsledku odstaveného bloku prichádza o miliardy korún. Deň nečinnosti jedného bloku vytvára ČEZ výpadok v tržbách 10 miliónov Kč (370.000 eur). Informuje portál denníka iDNES.cz. Doteraz už vznikli elektrárenskému koncernu škody 2,5 až 4 miliardy Kč. A k uvedeniu všetkých blokov do plnej prevádzky je ešte veľmi ďaleko.

Príčinou strát je zistenie Štátneho úradu pre jadrovú bezpečnosť (SÚJB), že v tisíckach prípadoch neurobili dôkladne röntgenové snímky zvarov potrubia na nejadrovej časti elektrárne. Bloky sa nemôžu uviesť do prevádzky, až dokiaľ sa nedostatky neodstránia.

Za vypracovanie snímok zodpovedá chomutovská spoločnosť Tediko. Tú si zase najala ďalšia firma, ktorá robí v Dukovanoch pre ČEZ údržbu.

Ľudia sa vraj nedopustili chýb, zlyhal systém. Fakt, že ČEZ zveril nápravu tým istým ľuďom, ktorí sa podieľali na nekvalitných snímkach, nasvedčuje, že nejde o zlyhanie ľudského faktora. Podľa kritikov je skutočným dôvodom súčasných problémov Dukovian skutočnosť, že ČEZ pred rokmi prehnal tlak na úspory a kontrolou poveril externé firmy. Ich zamestnanci pracovali pod tlakom a svoje povinnosti neplnili, ako sa žiadalo.

(1 EUR = 27,022 CZK)