Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

Depozitár: Emitenti cenných papierov potrebujú LEI kód

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Pridelený LEI zaručuje jedinečnú identifikáciu subjektov v celosvetovom meradle.

Bratislava 4. marca (TASR) - Od 15. marca bude Centrálny depozitár cenných papierov (CDCP) SR vyžadovať od všetkých emitentov zaknihovaných cenných papierov, aby získali platný identifikátor právnickej osoby (LEI) a postúpili ho centrálnemu depozitáru. Povinnosť vyplýva z nariadenia Európskeho parlamentu a Rady EÚ z 13. decembra minulého roka o disciplíne pri vyrovnaní, cezhraničnom poskytovaní služieb, spolupráci v oblasti dohľadu, poskytovaní vedľajších služieb bankového typu a požiadavkách na centrálne depozitáre cenných papierov tretích krajín, upozornil v pondelok CDCP.

Pridelený LEI zaručuje jedinečnú identifikáciu subjektov v celosvetovom meradle. Na Slovensku prideľuje LEI kódy Centrálny depozitár cenných papierov.

Platný kód bude využívaný ako identifikátor emitenta v záznamoch, ktoré centrálny depozitár vedie o poskytnutých službách a vykonaných činnostiach v súlade s požiadavkami nariadenia. LEI kód používajú aj európski regulátori pre dohľad nad správnym reportovaním spoločností poskytujúcich finančné služby a na agregáciu údajov z viacerých trhov.

Pridelený LEI vylučuje, aby dva rôzne subjekty na svete mali rovnaký identifikačný kód, prípadne aby jeden subjekt mal dva rôzne kódy. Subjekty, ktoré majú povinnosť používať LEI kód, alebo majú záujem o pridelenie LEI kódu z iného dôvodu, môžu podať žiadosť CDCP SR prostredníctvom špecializovanej webovej stránky lei.cdcp.sk.