Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Desať firiem dostane daňové úľavy vo výške viac ako 121,19 milióna eur

Podpredseda vlády a minister financií Peter Kažimír. Foto: TASR/Pavel Neubauer
Tomáš Malatinský Foto: TASR/Pavel Neubauer

Kabinet odsúhlasil daňové úľavy až po niekoľkých týždňoch rozhovorov, keďže návrhy boli z rokovania vlády odsunuté viackrát.

Bratislava 10. októbra (TASR) - Štát by mal v najbližších rokoch podporiť fungovanie desiatich firiem, a to formou úľavy na dani z príjmu v celkovej výške 121,19 milióna eur.

Vyplýva to z návrhov na poskytnutie investičnej pomoci týmto firmám z dielne Ministerstva hospodárstva (MH) SR, ktoré dnes schválila vláda.

Kabinet odsúhlasil daňové úľavy až po niekoľkých týždňoch rozhovorov, keďže návrhy boli z rokovania vlády odsunuté viackrát. Nakoniec sa ministri rozhodli podporiť v porovnaní s prvým návrhom o jednu firmu viac, a to o spoločnosť ZKW Slovakia. Zároveň tiež zvýšili objem úľav, keďže ich pôvodná výška mala byť 101,07 milióna eur.

Aktuálne investičné stimuly sa vzťahujú na spoločnosti Delta Electronics (Slovakia), s.r.o., Dubnica nad Váhom (5,12 milióna eur), Fagor Ederlan Slovensko, a.s., Žiar nad Hronom (2,6 milióna eur), Ekoltech, s.r.o., Lučenec (3,86 milióna eur), Muehlbauer Technologies s.r.o., Nitra (3,91 milióna eur) či Bekaert Slovakia s.r.o., Sládkovičovo (8,41 milióna eur).

Ďalej ide o firmy Mondi SCP, a.s., Ružomberok (25,38 milióna eur), Magneti Marelli Slovakia, s.r.o., Bratislava (27,5 milióna eur), Continental Automotive Systems Slovakia, s.r.o., Zvolen (4,5 milióna eur), Samsung Electronics Slovakia, s.r.o., Galanta (19,8 milióna eur) a ZKW Slovakia, s. r. o., Krušovce (20,12 milióna eur).

T. MALATINSKÝ: Daňové úľavy budeme poskytovať, kým na to budú možnosti

Slovensko neprestane poskytovať investičné stimuly pre podniky. "Budeme ich poskytovať, kým na to budeme mať zdroje a kým na to budú možnosti v daňových úľavách. Dovtedy, kým bude tento spôsob motivácie podnikateľov fungovať v Európe, tak si myslím, že sa Slovensko tomu nevyhne," konštatoval dnes pre médiá šéf rezortu hospodárstva Tomáš Malatinský (nominant Smeru-SD).

Minister tak reagoval na vládnym kabinetom dnes schválené daňové úľavy pre 10 firiem v sume 120,19 milióna eur. "Potrebujeme motivovať firmy, aby zamestnávali slovenských nepracujúcich," podotkol s tým, že pri stimuloch ide o dokončenie dlhoročného procesu. Slovensko totiž investovali milióny eur do výstavby priemyselných parkov, a tak musí mať snahu, aby sa tieto parky teraz využívali.

Vláda o stimuloch rokovala viackrát, pretože niektorí jej členovia vyčítali návrhom, že idú podporovať nielen tvorbu nových miest, ale aj udržania už existujúcich. "Máme garanciu, že počas poberania stimulov tie firmy nebudú prepúšťať. To je pre mňa veľmi dôležité," reagoval minister práce Ján Richter (Smer-SD). Práve on sa obával, aby podnik neprepustil pracovníkov, na ktorých nedostane podporu na udržania zamestnanosti.