Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Podpolianski strojári sú pre mzdy opäť v štrajkovej pohotovosti

Foto: PPS Group

Dôvodom je tak ako vlani neúspešné kolektívne vyjednávanie novej kolektívnej zmluvy na rok 2017.

Detva 24. októbra (TASR) - Zamestnanci PPS Group Detva po roku opäť vstupujú do štrajkovej pohotovosti. Dôvodom je tak ako vlani neúspešné kolektívne vyjednávanie novej kolektívnej zmluvy na rok 2017.

Ako dnes TASR informoval odborový predák PPS Group Stanislav Ľupták, po troch kolách vyjednávania sa nakoniec vyjednávači, zastupujúci zamestnávateľa a miestnu odborovú organizáciu, dohodli, že spor o uzatvorenie kolektívnej zmluvy bude pokračovať konaním pred sprostredkovateľom. Zároveň Výbor Základnej organizácie OZ KOVO Podpolianske strojárne, a.s., rozhodol o vyhlásení štrajkovej pohotovosti.

Obsah návrhu Kolektívnej zmluvy na rok 2017, ktorý zamestnávateľ predložil odborom v júli 2016, znamená podľa presvedčenia Výboru ZO OZ KOVO neakceptovateľné zmeny v súčasne platnom systéme odmeňovania, ktoré tento systém spravia neprehľadným a zároveň dovolia absolútne neprimeranou mierou preniesť obchodné a podnikateľské riziká zamestnávateľa na zamestnancov," uviedol Ľupták.

Ako dodal, navrhované zmeny v systéme odmeňovania, týkajúce sa platového rozpätia a výkonnostných odmien, v kombinácii s návrhom na zvýšenie tarifných sadzieb o 1,5 % (t.j. o 9,60 eura za mesiac) a zrušením viacerých v súčasnosti poskytovaných plnení a benefitov (napríklad mzdové zvýhodnenia, odchodné nad rámec platnej legislatívy a pod.), sú odbory nútené považovať za „výzvu“, na ktorú je jedinou adekvátnou odpoveďou odborárov a zamestnancov vyhlásenie štrajkovej pohotovosti.

Podľa Ľuptáka proces kolektívneho vyjednávania podnikovej kolektívnej zmluvy sa priamo dotýka 803 zamestnancov spoločnosti PPS Group, a.s., a ďalších 46 zamestnancov agentúry dočasného zamestnávania. Na vyjadrenie podpory požiadavkám odborov budú mať zamestnanci na odeve nálepku s označením štrajková pohotovosť, pričom tento krok chápu zástupcovia odborov aj ako komplexnú prípravu na štrajk - ak nedôjde k dohode na znení novej kolektívnej zmluvy. Pôvodná kolektívna zmluva je pritom platná do 31. decembra 2016.

Podľa odborárov priemerná mzda zamestnancov v tejto spoločnosti dosiahla za 1. polrok tohto roka úroveň 963 eur s tým, že ide o medziročný pokles o 62 eur.

Ako sa uvádza v stanovisku, ktoré TASR zaslal hovorca PPS Group Ľuboš Schwarzbacher, vedenie spoločnosti každoročne rokuje s odborármi o Kolektívnej zmluve a inak tomu nie je ani tento rok. "Keďže sa obe strany zatiaľ nedohodli, rokovania budú pokračovať ďalej pred sprostredkovateľom. Ide o štandardný krok, ku ktorému sa pristúpilo aj vlani, kedy obe strany nakoniec tiež dospeli k dohode. Veríme, že rovnako tomu bude aj pri nadchádzajúcej kolektívnej zmluve," konštatoval.

Spoločnosť PPS Group, a.s. Detva, sa vo svojom portfóliu zameriava na výrobu komponentov pre banský a stavebný priemysel a segment manipulačnej techniky.