Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Deutsche Bank a Credit Suisse vypadnú z prestížneho akciového indexu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Najväčšia nemecká a druhá najväčšia švajčiarska banka vypadnú od budúceho týždňa z kľúčového európskeho indexu po tom, ako ich trhová kapitalizácia zaznamenala prudký pokles.

Frankfurt nad Mohanom 2. augusta (TASR) - Dve veľké európske banky, nemecká Deutsche Bank a švajčiarska Credit Suisse, prídu o miesto v prestížnom akciovom indexe Stoxx Europe 50. Informovali o tom agentúry Reuters a AP a server wsj.com s tým, že Deutsche Bank príde o miesto v indexe prvýkrát od roku 1998.

Najväčšia nemecká a druhá najväčšia švajčiarska banka vypadnú od budúceho týždňa z kľúčového európskeho indexu po tom, ako ich trhová kapitalizácia zaznamenala prudký pokles. Od začiatku tohto roka klesla hodnota bánk takmer o polovicu, zatiaľ čo samotný index zaznamenal za toto obdobie pokles približne o 9 %. Dnes popoludní akcie Deutsche Bank klesli o 3,5 % a Credit Suisse o viac než 5 %.



Dôvodom klesajúcej hodnoty sú slabé výsledky bánk, pod ktoré sa podpísali najmä nízke úrokové sadzby znižujúce marže, ale aj sprísnené regulačné požiadavky a neistota na trhoch.

Zisk Deutsche Bank sa v 2. kvartáli prepadol o 98 %, čo je do veľkej miery dôsledok nižších príjmov z investičného bankovníctva. Čo sa týka Credit Suisse, tá síce za 2. kvartál zaznamenala prekvapujúci mierny zisk, akciám to však aj tak nepomohlo.

Miesta bánk v indexe zaujmú od 8. augusta holandská technologická firma ASML Holding a francúzska stavebná spoločnosť Vinci.