Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Deutsche Bank disponuje finančnou rezervou 215 miliárd eur

Sídlo banky Deutsche Bank vo Frankfurte nad Mohanom. Foto: FOTO TASR/AP

Zrejme diskusia o navŕšení jej základného kapitálu vystrašila jej prvých veľkých klientov.

Frankfurt nad Mohanom 30. septembra (TASR) - Situácia Deutsche Bank, ktorá je najväčším nemeckým úverovým ústavom, sa zhoršuje. Informuje o tom DPA. Zrejme diskusia o navŕšení jej základného kapitálu vystrašila jej prvých veľkých klientov. Burziáni reagovali na ňu masívnym predajom jej akcií. Dnes klesla ich cena o 9 %. Po prvý raz stáli menej ako 10 eur. Avšak ešte do poludnia sa situácia banky zlepšila a polovicu straty vymazala.

Príčinou oslabenia pozície Deutsche Bank sa stali správy, že niektoré hedžové fondy zo Spojených štátov prerušili obchodovanie s ústavom a vybrali si svoje financie z jej obchodnej oblasti. Manažér ústavu Barry Bausano však povedal, že išlo o normálny výkyv. Tento týždeň mala banka aj odliv aj príliv prostriedkov.

Šéf Deutsche Bank John Cryan obviňuje z poklesu akcií ústavu špekulantov, ktorí chceli dosiahnuť podlomenie dôvery v jej silu. "Našou úlohou teraz je starať sa o to, aby tieto vonkajšie podrazy neovplyvnili naše každodenné podnikanie," šéf banky to uviedol dnes v liste zamestnancom ústavu. Dôvera v ústav stojí na začiatku všetkého. Cryan poukázal na to, že Deutsche Bank má viac ako 20 miliónov klientov.

Súčasná situácia nemá negatívny vplyv ani na jednu oblasť jej podnikania. Britský denník Financial Times sa odvolal na vyjadrenie nemenovaného pracovníka banky. To platí aj na dôležité prevody peňazí, ktoré robí banka pre svojich veľkých klientov na celom svete. Nie je ohrozená ani oblasť financovania samotnej činnosti ústavu.

"Sme a zostaneme silnou nemeckou bankou," napísal Cryan v liste zamestnancom. Ústav plní všetky aktuálne limity na vlastný kapitál a nič sa nezmení na plánoch jeho reštrukturalizácie. Riziká sa v uplynulých rokoch podarilo výrazne znížiť. Šéf banky tvrdí, že pokiaľ ide o jej bilanciu v posledných dvoch desaťročiach nikdy nebola taká dobrá ako teraz. Navyše má rezervu likvidity v celkovej hodnote 215 miliárd eur. "Je to komfortný nárazník."

Banku podporili analytici. "Sme presvedčení, že situácia v likvidite banky je stabilná," napísal expert Jernej Omahen z americkej veľkobanky Goldman Sachs. Zdôraznil, že banka teraz veľmi naliehavo potrebuje dobré správy. Aj analytik Jon Peace zo švajčiarskej Credit Suisse pokladá najnovší vývoj na burze okolo Deutsche Bank za prehnaný.

Veľkú nervozitu spôsobenú v uplynulých dňoch vyvolala hrozba americkej justície, že dá pokutu 14 miliárd USD (12,48 miliardy eur) za to, ako zaobchádzala s hypotekárnymi dlhopismi. Banka zdôrazňuje, že pokuta bude napokon výrazne nižšia. Napriek tomu sú na finančných trhoch silné obavy, že na jej zaplatenie nebude mať ústav dosť vlastných prostriedkov. Preto sa tento týždeň špekulovalo o tom, že spolková vláda pracuje na pláne núdzovej pomoci Deutsche Bank. Tieto chýry však boli oficiálne dementované.