Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Nemecká Deutsche Bank je podozrivá z prania špinavých peňazí v Rusku

Policajné auto stojí pred sídlom Deutsche Bank, archívne foto Foto: TASR/AP

Americké ministerstvo spravodlivosti začalo údajne vyšetrovať najväčší nemecký finančný inštitút pre podozrivé operácie.

Washington 4. augusta (TASR) - Americké ministerstvo spravodlivosti vyšetruje Deutsche Bank pre podozrenie z prania špinavých peňazí v Rusku. Informovala o tom agentúra Reuters.

Ministerstvo údajne začalo vyšetrovať najväčší nemecký finančný inštitút pre podozrivé operácie vo výške niekoľkých miliárd dolárov, ktoré mal vykonať pre svojich ruských klientov, uviedla v pondelok (3. 8.) agentúra Bloomberg s odvolaním sa na zdroje oboznámené so záležitosťou. Predstavitelia amerického ministerstva si od banky údajne vyžiadali informácie o transakciách, pretože sa pri nich použili doláre.

Deutsche Bank sa k tomu odmietla vyjadriť a odkázala na svoju správu o hospodárení za 2. kvartál, v ktorej sa uvádza, že prešetruje akciové obchody svojich klientov v Londýne a Moskve. Dodala, že objem týchto obchodov bol veľký. Banka v správe uviedla tiež, že o svojom vyšetrovaní informovala regulačné a súdne orgány v Nemecku, Rusku, Británii a USA a voči niektorým osobám zapojeným do prípadu prijala disciplinárne opatrenia.

Zdroje agentúry Bloomberg uviedli, že banka vyšetruje takzvané zrkadlové obchody, v rámci ktorých Deutsche Bank pre svojich ruských klientov nakúpila v Moskve akcie v rubľoch, ktoré od nich zároveň v Londýne odkúpila za doláre. Tak sa podarilo klientom dostať peniaze z Ruska bez toho, aby informovali príslušné orgány. Celková hodnota transakcií je údajne vyššia než 6 miliárd USD (5,5 miliardy eur).

(1 EUR = 1,0951 USD)