Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Deutsche Bank sa zbaví tretiny pobočiek a prepustí tísícky pracovníkov

Deutsche bank, archívne foto Foto: TASR/AP

Ročný obrat ústavu by sa mal znížiť až o 200 miliárd eur.

Frankfurt nad Mohanom 21. apríla (TASR) - Deutsche Bank, najväčší nemecký komerčný finančný ústav, sa po valnom zhromaždení akcionárov radikálne zmení. V dnešnom vydaní o tom informuje rakúsky denník Die Presse. Akcionári budú rokovať o minuloročnej činnosti banky a organizačných zmenách v nej v piatok (24.4.).

Banka zruší v Nemecku do 700 pobočiek, ich počet sa tak zníži o 33 %. O prácu prídu tisícky zamestnancov. Plánuje sa aj obmedzenie aktivít vo sfére investičného podnikania. Navyše, zmení sa aj postavenie Postbank, jej dcéry.

Ročný obrat ústavu by sa mal znížiť až o 200 miliárd eur.

Tesne pred valným zhromaždením sa zmenil zámer vedenia, aby sa banka úplne zbavila súkromných klientov. Obaja šéfovia Deutsche Bank Anshu Jain a Jürgen Fitschen ustúpili od zámeru, aby sa ústav sústredil len na investičné bankovníctvo a správu majetku. Vyhoveli želaniu spolkovej vlády, aby v krajine zostala tradičná silná nemecká banka. Zapôsobili aj argumenty ratingových agentúr. Upozorňovali na to, že vklady súkromných osôb sú spoľahlivým zdrojom refinancovania bánk.

Postbank sa môže vrátiť posilnená na burzu ako samostatný subjekt, alebo ju ústav ponúkne na predaj.

Teraz je obchodovateľných len 6 % akcií ústavu. Podľa posledného kurzu má hodnotu 7,8 miliardy eur.