Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Deutsche Telekom vykázal v 1. štvrťroku pokles zisku

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Deutsche Telekom uviedol, že jeho európska divízia rástla 25. štvrťrok po sebe a podporili ju silné výnosy zo služieb v pevnej aj mobilnej sieti.

Frankfurt nad Mohanom 16. mája (TASR) - Nemecký telekomunikačný koncern Deutsche Telekom oznámil za 1. štvrťrok pokles čistého zisku. Ale jeho upravený zisk, bez mimoriadnych položiek, vzrástol. Prispel k tomu rekordný nárast príjmov v Európe. TASR o tom informuje na základe správy Reuters a RTTNews.

Čistý zisk spoločnosti v 1. štvrťroku 2024 klesol o 87,1 % na 1,98 miliardy eur. Tento výsledok však ovplyvnili špeciálne faktory v minulom roku, keď Deutsche Telekom predal väčšinový podiel v GD Towers.

Upravený čistý zisk, očistený od mimoriadnych položiek, v období január - marec 2024 vzrástol na 2,24 miliardy eur z vlaňajších 1,96 miliardy eur. Upravený zisk na akciu bol 0,45 eura v porovnaní s 0,39 eura/akcia v predchádzajúcom roku.

Upravený zisk pred úrokmi, zdanením, odpismi, amortizáciou a po lízingoch (EBITDA AL) sa medziročne zvýšil o 5,8 % na 10,47 miliardy eur. V Európe pritom Deutsche Telekom dosiahol rekordný nárast EBITDA AL, o 8,1 %, pričom na domácom trhu v Nemecku tento zisk stúpol o 3,5 % a v USA o 6,1 %.

Deutsche Telekom uviedol, že jeho európska divízia rástla 25. štvrťrok po sebe a podporili ju silné výnosy zo služieb v pevnej aj mobilnej sieti.

Tržby sa v sledovanom období zvýšili len mierne, o 0,4 % na 27,94 miliardy eur z 27,84 miliardy eur pred rokom.

Pri pohľade do budúcnosti na celý rok 2024 Deutsche Telekom stále očakáva upravený EBITDA AL približne 42,9 miliardy eur, čo bude zhruba o 6 % viac ako v predchádzajúcom roku.