Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Ekonomika

Devízové rezervy Číny klesli v septembri na takmer ročné minimum

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Čínske devízové rezervy, najväčšie na svete, dosiahli v septembri 3,115 bilióna USD (2,95 bilióna eur), zatiaľ čo v auguste predstavovali 3,16 bilióna USD.

Peking 8. októbra (TASR) - Devízové rezervy Číny klesli minulý mesiac výraznejšie, než sa očakávalo a dosiahli najnižšiu úroveň za takmer rok. Dôvodom je posilnenie dolára voči ostatným svetovým menám. Poukázali na to najnovšie údaje, ktoré cez víkend zverejnila čínska centrálna banka. TASR o tom informuje na základe správ agentúry Reuters a portálu tradingeconomics.

Čínske devízové rezervy, najväčšie na svete, dosiahli v septembri 3,115 bilióna USD (2,95 bilióna eur), zatiaľ čo v auguste predstavovali 3,16 bilióna USD. Septembrová hodnota je tak najnižšia od októbra minulého roka.

Pokles bol zároveň výraznejší, než očakávali analytici. Tí odhadovali, že v septembri klesnú čínske devízové rezervy na 3,13 bilióna USD.

Súbežne sa znížila hodnota čínskych zlatých rezerv. V závere septembra dosiahla 131,79 miliardy USD, zatiaľ čo na konci augusta predstavovala 135,22 miliardy USD.

Zmeny v hodnote devízových rezerv Číny ovplyvnilo oslabenie kurzu čínskej meny oproti doláru a posilnenie americkej meny voči košu svetových mien. Kurz jüanu klesol minulý mesiac oproti doláru o 0,5 %, zatiaľ čo hodnota dolára oproti košu šiestich svetových mien vzrástla o 0,2 %.

(1 EUR = 1,0563 USD)