Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Ekonomika

Devízové rezervy Japonska zaznamenali v septembri rekordný pokles

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Prispeli k tomu otrasy na trhoch a vládne intervencie na podporu japonského jenu, prvé od konca 90. rokov.

Tokio 9. októbra (TASR) - Devízové rezervy Japonska zaznamenali v septembri rekordný pokles na 5,5-ročné minimum. Poukázali na to koncom tohto týždňa údaje ministerstva financií. Prispeli k tomu otrasy na trhoch a vládne intervencie na podporu japonského jenu, prvé od konca 90. rokov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Devízové rezervy Japonska dosiahli ku koncu septembra 1,238 bilióna USD (1,26 bilióna eur), čo predstavuje najnižšiu úroveň od marca 2017, uviedlo ministerstvo. V porovnaní s koncom augusta tak devízové rezervy klesli o rekordných 54 miliárd USD.

Údaje o stave devízových rezerv Japonska, druhých najvyšších po Číne, zverejnilo ministerstvo iba týždeň po tom, ako uviedlo, že v rámci intervencií na podporu jenu minula vláda v septembri rekordný objem financií. Tokio na tento účel minulo rezervy v celkovej hodnote 2,8 bilióna jenov (19,73 miliardy eur). Predpokladá sa, že túto sumu vynaložila vláda 22. septembra, keď intervencie oznámila.

Predchádzajúci rekord v oblasti intervencií zaznamenalo Japonsko v apríli 1998, teda v období ázijskej finančnej krízy. Vtedy za jeden deň minulo na tento účel 2,62 bilióna jenov.

K intervencii pristúpila vláda krátko po tom, ako centrálna banka 22. septembra oznámila, že ponecháva úrokové sadzby na nízkej úrovni s cieľom podporiť ekonomiku. Kurz jenu následne klesol oproti doláru na takmer 146 JPY/USD, čo predstavovalo najnižší kurz japonskej meny za 24 rokov.

(1 EUR = 0,9797 USD, 1 EUR = 141,92 JPY)