Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

Euro na devízových trhoch prehráva súboj s dolárom

Foto: TASR/AP

Rozvíjajúce sa ekonomiky vyslali úpravami svojich devízových portfólií jasný signál, ktoré z mien pokladajú za stabilné a bezpečné.

Praha 3. apríla (TASR) - Sen otcov-zakladateľov, že sa euro vyrovná doláru ako jednotke na poli svetových devízových rezerv, sa stráca v nedohľadne.

Spoločná európska mena, uvádza český denník E15 v internetovom vydaní, stratila v dôsledku krízy celú dekádu od svojho zavedenia, lebo sa jej zbavujú rozvíjajúce sa ekonomiky. Tieto štáty, na čele ktorých sú Čína, Rusko či Brazília, disponujú dvoma tretinami celkových devízových rezerv sveta.

Centrálne banky rozvíjajúcich sa ekonomík predali vlani 45 miliárd eur a ich devízové rezervy v tejto mene tak na konci decembra medziročne klesli o 8 % na 676,5 miliardy eur. Celkové rezervy v centrálnych bankách rozvíjajúcich sa krajín však medziročne vzrástli o 6 % a podľa údajov Medzinárodného menového fondu (MMF) dosiahli ekvivalent 7,25 bilióna USD (5,65 bilióna eur).

Hlavný analytik Citibank v Česku Jaromír Šindel konštatoval, že váha eura ako rezervnej meny bude v nasledujúcich rokoch zrejme pod tlakom, a to v dôsledku ďalších možných reštrukturalizácií vládnych dlhov na periférii eurozóny.

Rozvíjajúce sa ekonomiky vyslali úpravami svojich devízových portfólií jasný signál, ktoré z mien pokladajú za stabilné a bezpečné. Euro tvorí v sejfoch ich centrálnych bánk iba 24 % rezerv, čo je najmenej od jeho fyzického uvedenia do obehu v roku 2002. V roku 2009 bol eurový podiel 31-%.

Vzhľadom na veľkosť eurozóny zostáva však euro podľa analytikov aj v tejto situácii ako rezervná mena konkurencieschopné.

Vlani na konci decembra dosiahli devízové rezervy všetkých centrálnych bánk ekvivalent 10,94 bilióna USD a medziročne vzrástli o 7 %. Celková hodnota rezerv v eurách stúpla o 4 % na 1,46 bilióna eur.