Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Di Maio: Ak pravidlá platia pre všetkých, EK by mal zaujímať aj Paríž

Luigi Di Maio, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Taliansko je zatiaľ jedinou krajinou EÚ, ktorej návrh rozpočtu na ďalší rok Európska komisia odmietla.

Rím 11. decembra (TASR) - Európsku komisiu (EK) by mali znepokojovať aj francúzske rozpočtové plány, nielen tie talianske. Vyhlásil to v utorok podpredseda talianskej vlády Luigi Di Maio. Reagoval tak na najnovšie vyjadrenia francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, ktorý v reakcii na násilné protesty tzv. hnutia žltých viest navrhol opatrenia na posilnenie kúpyschopnosti obyvateľov s nižšími príjmami.

"Podľa našich prepočtov tieto opatrenia nie sú v súlade s výškou rozpočtového deficitu, ktorú Francúzsko predložilo Európskej komisii," povedal Luigi Di Maio, ktorý je zároveň predsedom talianskeho vládneho Hnutia piatich hviezd, po stretnutí so zástupcami firiem.

"To znamená, že budú musieť zvýšiť plánovaný rozpočtový deficit a v prípade, že pravidlá (EÚ) platia pre všetkých rovnako, potom aj Francúzsko by malo čeliť rovnakým sankciám ako Rím," uviedol Di Maio.

Taliansko je zatiaľ jedinou krajinou EÚ, ktorej návrh rozpočtu na ďalší rok Európska komisia odmietla. Takýto krok urobila prvýkrát v histórii EÚ. Problémom je vysoký navrhovaný deficit, ktorý až trikrát prekročil úroveň plánovanú predchádzajúcou talianskou vládou. Tá počítala so schodkom na budúci rok na úrovni 0,8 % hrubého domáceho produktu (HDP), súčasná vláda však predložila rozpočet s plánovaným deficitom na úrovni 2,4 % HDP.