Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Diplomati dúfajú,že na dosiahnutie dohody o brexite je čas do novembra

Na archívnej snímke anti-brexitový proeurópsky stúpenec Steve Bray drží plagáty na ceste Abingdon Green od parlamentu v Londýne 9. júla 2018. Foto: TASR/AP

Hlavy vlád a štátov sa stretnú už v stredu na pracovnej večeri, ktorej témou bude práve brexit.

Brusel/Luxemburg 15. októbra (TASR) - Ešte stále je dosť času na dosiahnutie politickej dohody o riadenom odchode Spojeného kráľovstva z Európskej únie, naznačili v pondelok viacerí európski diplomati na úvod zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné veci v Luxemburgu.

Ministri zahraničných vecí členských krajín EÚ dohodu o brexite pripúšťajú aj napriek zlyhaniu posledného kola rokovaní a po neúspechu nečakanej nedeľňajšej schôdzky vyjednávača EÚ pre brexit Michela Barniera s britským ministrom pre brexit Dominicom Raabom.

Ich stretnutie v Bruseli trvalo iba hodinu a Barnier sa následne pre médiá vyjadril, že jednou z vážnych prekážok zostáva budúcnosť hraníc medzi Írskou republikou a britskou provinciou Severné Írsko.

Viacerí ministri však po príchode do Luxemburgu - na stretnutie, ktoré povedie šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová - pripustili, že k možnej dohode určite nedôjde tento týždeň na summite EÚ v Bruseli.

Hlavy vlád a štátov sa stretnú už v stredu na pracovnej večeri, ktorej témou bude práve brexit. Aj napriek tomu naznačili, že ešte zostáva dosť času na vyriešenie sporných otázok, ako sú pravidlá obchodovania v Severnom Írsku. EÚ si predstavuje možnosť zotrvania tejto britskej provincie v colnej únii s EÚ, kým Londýn tento scenár vylúčil.

Dohoda by sa mala dosiahnuť do mimoriadneho novembrového summitu EÚ o brexite 17-18. novembra.

"Toto je mimoriadne ťažké obdobie," uviedol pred novinármi šéf britskej diplomacie Jeremy Hunt. "Vždy sme čakali, že takáto chvíľa môže prísť, ale mali by sme pamätať aj na to, že sa už dosiahol obrovský pokrok. Existujú jedna alebo dve veľmi sporné otázky, ale myslím, že to môžeme prekonať," vyjadril nádej.

Minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák naznačil, že ministri sú sklamaní, že sa počas víkendu, keď o tejto otázke rokovali veľvyslanci pri EÚ, nepodarilo dosiahnuť návrh dohody.

"Dúfali sme, že v nedeľu večer budeme mať dohodu. nestalo sa tak, ale to nie je dôvod na paniku," povedal Lajčák.

V podobnom duchu sa vyjadril aj španielsky minister zahraničných vecí Josep Borrell, keď novinárov upozornil, že "netreba dramatizovať", lebo ešte stále je čas, ešte jeden mesiac.

Šéf maltskej diplomacie Carmelo Abela zdôraznil, že všetky členské krajiny EÚ chcú vidieť dohodu o riadenom brexite, aby sa zabránilo chaosu a ekonomickým škodám v dôsledku odchodu jednej z najväčších ekonomík Únie.

Abela v tejto súvislosti citoval Barnierov výrok, že brexit je situácia, pri ktorej strácajú obe strany, a teraz treba urobiť všetko pre to, aby táto situácia nebola "stopercentnou stratou".

Spravodajca TASR Jaromír Novak