Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

Diskontný reťazec B&M prevezme obchody skrachovanej siete Wilko

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Spoločnosť B&M v utorok uviedla, že kúpi celkovo 51 obchodov spoločnosti Wilko, pričom za tieto aktíva ponúka 13 miliónov libier (15,20 milióna eur).

Londýn 5. septembra (TASR) - Britský diskontný reťazec B&M prevezme viac než 50 obchodov skrachovaného predajcu domácich a záhradníckych potrieb Wilko. Ten v auguste oznámil krach. Informovala o tom agentúra Reuters.

Spoločnosť B&M v utorok uviedla, že kúpi celkovo 51 obchodov spoločnosti Wilko, pričom za tieto aktíva ponúka 13 miliónov libier (15,20 milióna eur). To je však iba zhruba osmina z približne 400 obchodov Wilko po celej Británii.

Spoločnosť Wilko oznámila svoj krach začiatkom augusta s tým, že má vysoké straty a dlhy, nenašla však žiadneho investora, ktorý by firme finančne pomohol. Spoločnosť pôsobila na britskom trhu od roku 1930 a v 90. rokoch 20. storočia bola jedným z najrýchlejšie rastúcich maloobchodných reťazcov v krajine. V poslednom období však jej pozíciu a príjmy začali ohrozovať diskonty ako B&M, Poundland a Home Bargains.

Obchody Wilko sú zatiaľ otvorené, pričom firma stále hľadá kupca pre väčšinu aktív. Jej krach zároveň ohrozuje viac než 12.500 pracovných miest. Prvé rušenie pozícií už začalo - v pondelok 4. septembra bolo zrušených 283 pracovných miest, z toho 269 v podpornom centre v meste Worksop.

(1 EUR = 0,85535 GBP)