Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Ekonomika

O stabilitu v Európe sa musia usilovať starí aj noví členovia únie

Milo Djukanovič Foto: TASR/Michal Svítok

Na stom riadnom zhromaždení Neformálneho ekonomického fóra - Hospodársky klub to vyhlásil premiér Čiernej Hory Milo Djukanovič.

Bratislava 16. mája (TASR)– Na stom riadnom zhromaždení Neformálneho ekonomického fóra - Hospodársky klub (NEF), ktoré sa uskutočnilo dnes v Bratislave, si premiér Čiernej Hory Milo Djukanovič prevzal ocenenie Zlatý biatec za rok 2014, a to za zásluhy o vytvorenie stabilnej multinárodnej Čiernej Hory a za osobný prínos k šíreniu európskych hodnôt na západnom Balkáne.

"Ocenenie je veľké vyznamenanie pre našu krajinu," povedal Djukanovič. Vyzdvihol účasť Slovenska v Európskej únii a NATO. "Slovensko je dôkaz, že sa reformy oplatí uskutočniť. O stabilnú Európu sa majú usilovať ako starí, tak aj noví členovia," zdôraznil a vyjadril presvedčenie, že sa o jeho krajine bude hovoriť ako budúcom členovi EÚ a NATO. "Čierna Hora je pripravená pristúpiť na podmienky, za akých sú krajiny v Európskej únii. Je to aj jedinečná príležitosť pre členské štáty zapojiť sa do budovania infraštruktúry a verejných inštitúcií," povedal Djukanovič.

Predseda Svetovej komorovej federácie Peter Mihók považuje situáciu na Západnom Balkáne za kľúčovú pre celú Európu. "Vieme, že táto oblasť bola po minulé roky horúcou pôdou Európy. Premiér Djukanovič patrí medzi ľudí, ktorí majú reálnu mierovú víziu do budúcnosti. Oslovila ma jeho veľká snaha začleniť túto malú krajinu do medzinárodných štruktúr, ako je Severoatlantická aliancia a hlavne Európska únia," povedal Mihók.

Slová premiéra Čiernej Hory podľa nezaradeného poslanca Národnej rady SR Radoslava Procházku (Sieť) potvrdili, aká dôležitá je stabilita v strednej a východnej Európe, ak sa má ďalej hospodársky rozvíjať.

"Potvrdil to aj premiér Djukanovič, že je nevyhnutné dobudovať kvalitnú infraštruktúru v tomto regióne, ak sa má Európa ďalej hospodársky rozvíjať. Predpokladom je to nielen pre rozvoj priemyslu, ale aj cestovného ruchu. Slovensko má predpoklady realizovať sa v tomto priestore v obidvoch oblastiach, aj v oblasti priemyslu s pridanou inteligentnou hodnotou," myslí si poslanec.

Predseda SNS Andrej Danko ocenil pozvanie fóra ekonomických odborníkov. "Vážim si to o to viac, že som bol svedkom udelenia ocenenia takej významnej osobnosti, ktorá svojou prezieravou politikou obhajuje svoj národ," podčiarkol. Aj dnešná konferencia podľa neho poukázala na to, že prezident USA Barack Obama ani ruský prezidet Vladimir Putin nemajú právo kvôli Ukrajine dostať celý svet do napätia. "Ich povinnosťou je rokovať o mierovom riešení situácie na Ukrajine," dodal Danko.

Zakladajúci člen NEF Peter Kasalovský ocenil pokrok Čiernej Hory po dosiahnutí nezávislosti. "Vyhla sa vojnovým konfliktom v bývalej Juhoslávii a dokázala dotiahnuť ľud k samostatnosti. Úspešne vedie rokovania s EÚ a vedie prístupové rokovania do NATO," priblížil. Premiér Djukanovič podľa neho bol a je politikom evolúcie a zmeny. "Vedel pre Čiernu Horu nájsť tú najlepšiu cestu. Zohral kľúčovú úlohu pri tvorbe modernej, demokratickej Čiernej Hory," dodal Kasalovský.

Premiér Čiernej Hory bol v poradí 61. osobnosť od roku 1994, ktorá získala ocenenie Zlatý biatec.