Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

V dlhopisových fondoch si šetrí deväť z desiatich budúcich dôchodcov

Foto: TASR/AP

Rok 2015 sa niesol v znamení výkyvov na trhoch.

Bratislava 12. januára (TASR) - V garantovanom dlhopisovom fonde si na svoj budúci dôchodok šetrí deväť z desiatich sporiteľov (87 %) v druhom pilieri. Zároveň platí, že väčšina z nich vstupuje do 2. piliera tesne pred tridsiatkou. Do odchodu na dôchodok im tak zostávajú viac ako tri desiatky rokov. Pri takýchto dlhodobých investičných horizontoch, presahujúcich 10 až 15 rokov, sú vhodné indexové a akciové fondy.

"Predovšetkým mladí sporitelia môžu významne zhodnotiť svoje úspory investovaním v týchto fondoch. Dlhý časový horizont šetrenia im totiž dáva priestor na investície s vyššou perspektívou zhodnotenia, ktoré reprezentujú hlavne indexové fondy. Na rozdiel od konzervatívnych investícii si navyše vedia lepšie poradiť s negatívnym efektom inflácie na hodnotu úspor," vysvetľuje Matej Varga, vedúci úseku riadenia investícii v DSS Poštovej banky.

Európsky štatistický úrad momentálne radí Slovensko z hľadiska veku populácie k „najmladším“ krajinám v EÚ. Upozorňuje však na to, že o niekoľko desiatok rokov bude pomer medzi ekonomicky aktívnym obyvateľstvom a seniormi na dôchodku problémom.

"Slováci vo veku 65 a viac rokov tvorili v roku 2014 len 13,5 % obyvateľstva. Podľa predikcie Eurostatu budú v roku 2080 obyvatelia starší ako 65 rokov predstavovať až 35,9 % z celkovej slovenskej populácie. Zhruba každý šiesty Slovák však v tom istom roku bude starší ako 80 rokov,"
zdôrazňuje Dominika Ondrová, analytička Poštovej banky. Ak sa táto prognóza naplní, z jednej z „najmladších“ krajín EÚ sa tak počas nasledujúcich 65 rokov stane „najstaršia“ krajina únie.  

Rok 2015 sa niesol v znamení výkyvov na trhoch. Nič sa však nezmenilo na tom, že spomedzi fondov sa aj naďalej darilo najlepšie tým indexovým. Podľa Vargu od indexových fondov možno očakávať z dlhodobého hľadiska najvyššie zhodnotenie spomedzi jednotlivých kategórií DSS fondov, ale aj najväčšie výkyvy počas kríz a recesií.