Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Vydávanie dlhopisov bude jednoduchšie, pomôže začínajúcim podnikom

Dlhopisy vydáva emitent, ktorý tým môže poveriť aj banku, prípadne iného obchodníka s cennými papiermi s primeraným oprávnením podľa zákona o cenných papieroch.

Bratislava 30. júla (TASR) – Začínajúce malé a stredné podniky má podporiť novela zákona o dlhopisoch, ktorou sa novelizoval aj zákon o burze cenných papierov. Zverejnená je už v Zbierke zákonov SR a účinnosť nadobudne 1. septembra. Novelou sa podľa Ministerstva financií (MF) SR priblížime k moderným európskym predpisom, podporia sa tiež aktivity na slovenskom dlhopisovom trhu.

"Zníži sa administratívna náročnosť vydávania nových emisií dlhopisov, zrušia sa niektoré nadbytočné informačné povinnosti, zavádza sa aj flexibilnejšia úprava emisných podmienok a určovania výnosov z dlhopisov. Podnikatelia budú môcť rýchlejšie reagovať na meniacu sa situáciu na finančnom trhu," vyjadrilo sa MF SR pre TASR.

Vo všeobecnosti sa podľa Juraja Karpiša z ekonomického inštitútu INESS podnikom oplatí vydať dlhopisy vtedy, ak majú nedostatok vlastného kapitálu, alebo je pre nich lacnejšie a výhodnejšie financovanie cez dlhopisy než cez bankové úvery.

"Dlhopisový spôsob financovania sa u nás používa menej než napríklad v USA, kde je to hlavný spôsob financovania podnikov, namiesto bankového financovania a trh s dlhopismi je tam podstatne lepšie rozvinutý. Dlhopisový spôsob financovania využívajú najmä podniky, ktoré majú problém získať úver z banky, alebo majú problém získať ho za výhodných podmienok, prípadne, keď je pre podnik úverové krytie aktivít relatívne drahé," povedal Karpiš pre TASR. V takých prípadoch vydávajú dlhopisy, ktorými zabezpečujú ďalšie financovanie svojich podnikateľských aktivít.

Dlhopisy vydáva emitent, ktorý tým môže poveriť aj banku, prípadne iného obchodníka s cennými papiermi s primeraným oprávnením podľa zákona o cenných papieroch.

"Na vydanie dlhopisov sa nevyžaduje žiadne povolenie, rozhodnutie o ich vydaní je plne v kompetencii emitenta," informoval rezort financií. Podnik si teda bude môcť určiť hodnotu dlhopisu sám, bude to na jeho rozhodnutí. Náklady na vydanie dlhopisov budú pre menšie podniky vyššie.

"Pokiaľ ide o výšku úroku, tá sa odvíja od rizikovosti investície, od podnikateľského plánu, do akej miery je rizikový a závisí tiež od veľkosti podniku," dodal Karpiš.

"Novela posilňuje aj práva majiteľov dlhopisov, zavádza schôdze majiteľov a tiež voľbu kolektívneho zástupcu majiteľov dlhopisov, čo umožňuje efektívnejšie chrániť ich práva. Umožňuje sa tiež vydávať emisie dlhopisov po častiach, tzv. tap emisie a emisie zabezpečených dlhopisov, teda dlhopisov za ktorých vyplatenie prevzala záruku tretia osoba, ručiteľ. Novelizácia sa nedotkla spôsobu evidencie zaknihovaných dlhopisov, ktorú naďalej bude viesť centrálny depozitár v spolupráci s jeho členmi. Takisto zostáva zachovaná možnosť vydávania dlhopisov na meno v listinnej podobe," doplnil rezort financií.