Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Dlhy domácností v USA sa vlani priblížili k úrovni pred krízou

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Veľký podiel na zadlženosti Američanov majú teraz študentské pôžičky a pôžičky na autá, zatiaľ čo podiel hypoték sa oproti obdobiu pred krízou znížil.

New York 16. februára (TASR) - Celková výška dlhu amerických domácností vlani vzrástla najstrmšie za celú dekádu. A vo 4. kvartáli 2016 sa priblížila k historickému maximu, ktoré dosiahla tesne pred vypuknutím finančnej krízy v roku 2008. Motorom rastu zadlženosti Američanov boli vlani úvery na autá, študentské pôžičky, hypotekárne úvery a dlhy na kreditných kartách.

Konkrétne sa dlh amerických domácností v posledných troch mesiacoch minulého roka vyšplhal na 12,58 bilióna USD (11,81 bilióna eur). To je o 460 miliárd USD viac ako vo 4. kvartáli 2015 a len o 0,8 % menej ako historické maximum 12,68 bilióna USD v 3. kvartáli 2008, keď skrachovala banka Lehman Brothers (15. septembra 2008) a odštartovala tak najhoršiu finančnú krízu v tomto storočí a následne aj recesiu ekonomiky. Vyplýva to z údajov newyorskej centrálnej banky Fed.

Newyorský Fed predpovedá, že výška dlhu amerických domácností dosiahne tento rok nový historický rekord. Ale zároveň pripomína, že zloženie dlhu je tentoraz iné ako pred krízou v roku 2008, keď sa na ňom rozhodujúcou mierou podieľali hypotéky.

Veľký podiel na zadlženosti Američanov majú teraz študentské pôžičky a pôžičky na autá, zatiaľ čo podiel hypoték sa oproti obdobiu pred krízou znížil.

Konkrétne, dlhy Američanov v oblasti hypoték sa vo 4. kvartáli 2016 zvýšili medziročne o 231 miliárd na 8,48 bilióna USD, dlhy zo študentských pôžičiek vzrástli o 78 miliárd na 1,31 bilióna USD a dlhy z pôžičiek na kúpu auta stúpli o 93 miliárd USD na 1,16 bilióna USD.