Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Dlhy ekonomiky SR podľa NBS klesli, záväzky verejnej správy sa zvýšili

Bratislavský hrad Foto: TASR

Najväčší vplyv na celkový výsledok ústrednej štátnej správy mal prírastok dlhopisov v hodnote 2,2 miliardy eur a štátnych pokladničných poukážok v celkovej výške 0,3 miliardy eur.

Bratislava 7. novembra (TASR) - Počas 2. štvrťroka 2012 došlo k poklesu čistej dlžníckej pozície slovenskej ekonomiky o 0,5 miliardy eur. Toto zlepšenie pritom predstavovalo 2,8 % zo štvrťročného hrubého domáceho produktu (HDP) krajiny za príslušný štvrťrok.

"V porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom tak slovenská ekonomika znížila svoju zadlženosť o 2,2 %, a v porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúceho roka o 7,2 %," informovala dnes Národná banka Slovenska (NBS).

Z pohľadu sektorov prispeli najvýraznejšou mierou k uvedenému vývoju finančné transakcie finančných inštitúcií. Rozdiel medzi aktívnymi a pasívnymi transakciami v tomto prípade dosiahol 1,3 miliardy eur.

Naopak, najhorší výsledok v období od apríla do júna dosiahla verejná správa SR, ktorej dlžnícka pozícia vzrástla o 0,9 miliardy eur. Najviac sa o to pričinila ústredná štátna správa, ktorej zadlženie sa zvýšilo zhruba o miliardu eur. Územná samospráva a fondy sociálneho zabezpečenia dosiahli podľa NBS takmer vyrovnané financovanie.

Najväčší vplyv na celkový výsledok ústrednej štátnej správy mal prírastok dlhopisov v hodnote 2,2 miliardy eur a štátnych pokladničných poukážok v celkovej výške 0,3 miliardy eur. Na strane aktív dominovali poskytnuté vklady centrálnej banke v hodnote 1,5 miliardy eur.