Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Dlžníkovi ostane pri osobnom bankrote 10.000 eur na zábezpeku bývania

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Táto suma bude predstavovať takzvanú nepostihnuteľnú hodnotu obydlia.

Bratislava 15. februára (TASR) – Každý dlžník, ktorý využije osobný bankrot, si bude mať právo ponechať sumu 10.000 eur. Tá bude predstavovať takzvanú nepostihnuteľnú hodnotu obydlia. Jej výšku dnes schválila vláda, ktorá odobrila návrh vládneho nariadenia, pripraveného ministerstvom spravodlivosti.




Nariadenie dopĺňa vlani prijatú novelu konkurzného zákona, ktorej cieľom je dostupnejší osobný bankrot. Zavedenie nepostihnuteľnej hodnoty obydlia má zvýšiť ochranu dlžníkov pred úplnou stratou bývania. Pri stanovaní jej výšky rezort vychádzal z toho, že má byť určená pevnou sumou, ktorá je ľahko zapamätateľná.

„Určenie výšky sumy by malo zodpovedať minimálnej kúpnej cene, za ktorú si fyzická osoba vie zabezpečiť bývanie v jednoizbovom byte resp. obdobnej nehnuteľnosti v Slovenskej republike,“ odôvodnil rezort. Suma zodpovedajúca nepostihnuteľnej hodnote obydlia sa má ukladať na osobitný bankový účet pod exekučnou ochranou. Z neho bude mať dlžník možnosť čerpať peňažné prostriedky.

Určená suma by mala dlžníkovi postačovať na naplnenie potreby bývania. Ľudsky dôstojné podmienky na bývanie sú predpokladom toho, aby nestratil integráciu v spoločnosti a mohol si udržať zamestnanie alebo iný zdroj príjmu. Jednotnú sumu pre celé Slovensko ministerstvo navrhlo aj napriek tomu, že si uvedomuje, že náklady na bývanie sa v jednotlivých regiónoch rôznia.

Nedostatok je podľa neho dostatočne kompenzovaný zvýšeným počtom príležitostí zamestnať sa či zabezpečiť si iný dodatočný zdroj príjmu v regiónoch, ktoré sú z pohľadu kúpnej sily „silnejšie“. Výhodou je, naopak, zamedzenie prípadným špekuláciám dlžníkov s hraničným ukazovateľom pre región pred konkurzom.

Nariadenie určuje aj sumu, ktorá má byť dlžníkovi k dispozícii mesačne z nepostihnuteľnej hodnoty obydlia. Dlžník tak má byť oprávnený požiadať banku o vykonanie platieb mesačne najviac do sumy vo výške 250 eur. „Určenie výšky sumy by sa malo približovať minimálnej cene nájmu, za ktorú si fyzická osoba vie zabezpečiť bývanie v jednoizbovom byte resp. obdobnej nehnuteľnosti v SR, a to počas približne 40 mesiacov po tom, čo o bývanie prišla,“ zdôvodnil rezort.

"Priniesť by to malo to, že keď sa ľudia oddlžia formou osobného bankrotu, aby neostali na ulici," uviedla dnes po rokovaní kabinetu ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd). V exekúciách je v súčasnosti podľa jej slov asi 60.000 a približne 40.000 nezamestnaných. "Ideme trocha do neznáma, uvidíme v priebehu prvého roka, koľko ľudí do osobného bankrotu pôjde a ako ten počet bude priebežne narastať," dodala.