Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Ekonomika

Tripartita sa na zmenách v sociálnom systéme nedohodla

Z mimoriadneho zasadnutia Hospodárskej a sociálnej rady 2. júla 2012 na Úrade vlády SR v Bratislave pod vedením jej predsedu, ministra práca Ján Richtera (uprostred), vľavo štátny tajomník ministerstva financií Peter Pellegrini, druhý sprava minister hospodárstava SR Tomáš Malatinský a vpravo prezident KOZ Miroslav Gazdík. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Odborári mali námietky k percentuálnej hranici odvodov do druhého piliera.

Bratislava 2. júla (TASR) - Hlavnou témou dnešného rokovania tripartity mali byť zmeny v dôchodkovom systéme.

Na stretnutí sociálnych partnerov, ktoré sa začalo krátko po 9. hodine, chcelo ministerstvo práce prediskutovať veľkú novelu zákona o sociálnom poistení, cez ktorú mení aj viacero iných legislatív.

Rezort navrhoval niekoľko dôležitých zmien v prvom aj druhom dôchodkovom pilieri. V kapitalizačnom pilieri sa má po novom upraviť povinný vstup na dobrovoľný, a to až do veku 35 rokov sporiteľa. Inak bude vyzerať aj príspevok. Súčasný 9-% odvod nahradí 4-% s tým, že sporitelia si môžu k tomuto prispieť nimi zvolenou sumou. Jej výška nie je obmedzená, avšak daňovú výhodnosť budú mať len 2 % navyše.


Tu bude player


Tripartita prerušila rokovanie

Tripartitní partneri sa nezhodli na zmenách v sociálnom systéme, s niektorými návrhmi totiž nesúhlasili zástupcovia zamestnávateľov a samosprávy. "Rokovanie sme tak prerušili a k zákonu sa vrátime 30. júla," vysvetlil po stretnutí minister práce Ján Richter (Smer-SD) s tým, že zatiaľ pôjde legislatíva na vládu, do parlamentu a budú tiež prebiehať bilaterálne rokovania so sociálnymi partnermi.

"Bolo by vhodné stabilizačné opatrenia v prvom pilieri realizovať skôr," vyslovil výhradu prezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) Rastislav Machunka. Vládnemu kabinetu odporučil, aby tiež zvážil odstupňovanie zodvodňovania dohôd o pracovnej činnosti. Vhodnejšie by totiž podľa neho bolo v prvom roku nábehu znížiť hranicu odvodov na polovicu.

Odborári mali zase námietky k percentuálnej hranici odvodov do druhého piliera. Nepáči sa im totiž ani znížený odvod z 9 % na 4 %. "My dlhodobo odporúčame 3 %," konštatoval šéf Konfederácie odborových zväzov (KOZ) Miroslav Gazdík s tým, že podľa jeho slov by nemala byť možnosť dobrovoľného pripoisťovania. "Skôr by sme preferovali zvýhodniť tretí pilier," uzavrel.

Tu bude player