Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Dni energie na Slovensku majú v piatok poslednú zastávku. Pod Urpínom

Ilustračná snímka Foto: TASR/Michal Svítok

Popri mestskom elektromobile Peugeot iOn sa návštevníci môžu tešiť na populárne elektrobicykle.

Banská Bystrica 8. júna (TASR) – Poslednou už tradičnou zastávkou podujatia Dni energie na Slovensku (DENS), ktoré je vlajkovým projektom portálu Energie pre Vás, bude v piatok (9.6.) od 10.00 do 17.00 h Banská Bystrica. Ako TASR informoval Jozef Badida, energetický analytik a právnik, na Námestí SNP sú vítaní všetci, čo majú záujem vidieť solárne a fotovoltické panely, získať informácie, ako ušetriť na energiách či doprave, alebo chcú nazrieť dovnútra slovenských elektrární.

Akcia "Byť eko je in, buďte eko aj vy" predstaví alternatívy v energetike, doprave a informácie o ochrane životného prostredia. Podľa Badidu sa ľudia dozvedia viac aj o dotačnom programe Zelená domácnostiam. Zástupcovia ministerstva dopravy a výstavby im vysvetlia, ako získať príspevky na zateplenie rodinných domov v maximálnej výške 8800 eur. Keďže nedávno bola v meste pod Urpínom otvorená plnička na zemný plyn (CNG), budú tiež pristavené autá jazdiace na CNG. Vystavovatelia odprezentujú ekologické a ekonomické výhody jazdy na tento druh paliva.

"Popri mestskom elektromobile Peugeot iOn sa návštevníci môžu tešiť na populárne elektrobicykle, ktoré im dokážu významne zjednodušiť presun po meste či v prírode. Zástupcovia Slovenskej agentúry životného prostredia sa zasa zamerajú na aktivity spojené so šetrením elektrickej energie v domácnostiach. Určite zaujme i možnosť nazrieť do útrob slovenských elektrární prostredníctvom technologickej novinky – okuliarov Oculus Rift," priblížil Badida.

"Teší ma, že DENS si každý rok získavajú medzi Banskobystričanmi čoraz väčšiu priazeň. Štvrtý ročník podujatia má ambíciu hovoriť o nových témach, medzi ktoré patrí, napríklad recyklácia a nakladanie s odpadmi. Práve Banská Bystrica sa môže pochváliť prvenstvom v zavedení separovaného zberu kovov a biologicky rozložiteľného odpadu z domácností. Organizátori nezabudli ani na mládež a oslovili banskobystrické školy. Osvetová činnosť, šírenie povedomia o environmentálnych témach, alternatívnych zdrojoch energie či dopravy je odrazovým mostíkom pre budovanie zdravého a čistého mesta," konštatoval banskobystrický primátor Ján Nosko.

Záver projektu sa koná pod záštitou vedúceho Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Dušana Chreneka a primátora.