Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Do brexitu sa nestihne uzavrieť dohoda o ekonomických vzťahoch

Vedúci vyjednávači pre brexit, Michel Barnier za EÚ (vpravo) a David Davis za Britániu (vľavo). Foto: TASR/AP

Británia má opustiť Úniu 29. marca 2019 a vláda chce tento dátum brexitu stanoviť v špeciálnom zákone.

Berlín 10. novembra (TASR) - Európska únia (EÚ) a Veľká Británia nestihnú do brexitu uzavrieť komplexnú dohodu o budúcich hospodárskych vzťahoch, varoval v piatok zväz nemeckého priemyslu BDI. Podľa zväzu je pravdepodobnosť tvrdého brexitu veľmi veľká.

Británia má opustiť Úniu 29. marca 2019 a vláda chce tento dátum brexitu stanoviť v špeciálnom zákone.

Obe strany budú potrebovať veľa rokov, kým dokončia komplexnú dohodu o obchode a investíciách, povedal pre agentúru Reuters šéf BDI Joachim Lang.

"Hrozba veľmi tvrdého brexitu zostáva vysoká," uviedol Lang. "Naše firmy sa pripravujú na všetky scenáre. Čokoľvek iné by bolo naivné."

Lang bude súčasťou delegácie európskych podnikateľských lídrov, ktorí sa v Londýne v pondelok (13. 11.) stretnú s britskou premiérkou Theresou Mayovou. Mayová chce zopakovať, že má záujem o vyrokovanie dvojročného prechodného obdobia, počas ktorého by sa implementovali nové dohody.

Podľa Langa nejasnosť ohľadom obsahu budúcej dohody, rovnako ako termínov, vytvára pre firmy neistotu. "Bude nemožné do 30. marca 2019 vyrokovať, dohodnúť a ratifikovať komplexnú dohodu o budúcich vzťahoch, ktorá zahŕňa obchod, investície a ekonomické väzby," uviedol Lang. "Tento proces bude trvať roky."

BDI v októbri odporúčal nemeckým firmám, ktoré sú aktívne v Británii, aby si odložili rezervy pre prípad, že Británia opustí EÚ bez dohody, teda pre tvrdý brexit, pretože britská vláda nevie, čo chce.