Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Do Dní otvorených dverí na bratislavskom letisku sa zapojili colníci

Ilustračná foto k štrajku na frankfurtskom letisku. Foto: TASR

Počas Dňa otvorených dverí na bratislavskom letisku colníci ukázali aj rôzne zaistené suveníry, ktoré sa v minulosti snažili cestujúci doviezť na Slovensko napríklad aj z dovoleniek.

Bratislava 22. septembra (TASR) - Colníci na bratislavskom letisku M. R. Štefánika sa zapojili do Dní otvorených dverí, ktoré sa tu konajú oddnes do nedele (24.9.) "Verejnosti počas troch dní predstavia okruhy svojich pracovných úloh, ktoré v priestoroch najväčšieho slovenského letiska plnia. Upozornia cestujúcich, aké suveníry nie je povolené nosiť z dovoleniek. Návštevníci môžu v praxi vidieť, ako vycvičený pes dokáže nájsť zakázané exempláre, drogy či peňažnú hotovosť a prezrieť si výsledky ich práce vo forme vystavených ukážok záchytov," priblížila hovorkyňa Colného úradu Bratislava Drahomíra Adamčíková.

Colníci na letisku podľa nej robili kontroly vždy, minulý rok však bola zriadená pobočka colného úradu priamo v priestoroch letiska. V súčasnosti na nej pracuje 19 colníkov, ktorí zabezpečujú nepretržitú ochranu vonkajšej hranice EÚ, pričom im v tejto práci pomáha sedem služobných psov. Od svojho zriadenia zaznamenala viac ako 100 porušení colných predpisov cestujúcimi, zväčša pri dovoze tovaru.

"Úlohou našich colníkov je kontrolovať cestujúcich a ich batožinu, lietadlá a taktiež pohyb osôb a motorových vozidiel pohybujúcich sa v blízkosti letiska a letiskovej plochy a prispievať tak k bezpečnosti na letisku," vysvetlila Adamčíková. Zameriavajú sa pritom na vyhľadávanie zakázaného tovaru alebo tovaru, ktorý podlieha obmedzeniam pri dovoze a vývoze. Patria sem napríklad omamné a psychotropné látky, rôzne druhy liekov, anaboliká, steroidy a prekurzory, tabak a tabakové výrobky.

Počas Dňa otvorených dverí na bratislavskom letisku colníci ukázali aj rôzne zaistené suveníry, ktoré sa v minulosti snažili cestujúci doviezť na Slovensko napríklad aj z dovoleniek.