Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Do funkcie prezidenta Svetovej banky nastupuje Jim Yong Kim

Na snímke zo 16.apríla 2012 peruánsky prezident Ollanta Humala (vľavo) zdraví amerického lekára a rektora Dartmouth College Jima Yonga Kima, ktorého výkonný výbor Svetovej banky zvolil za prezidenta Svetovej banky. Foto: TASR/AP

Výkonná rada SB zvolila Kima približne pred dva a pol mesiacom.

Washington 1. júla (TASR) - Na čele Svetovej banky (SB) dnes prichádza k výmene. Od 1. júla sa jej prezidentom stáva Američan Jim Yong Kim, ktorý prevezme funkciu vo Washingtone po svojom krajanovi Robertovi Zoellickovi.

Výkonná rada SB zvolila Kima približne pred dva a pol mesiacom. Zoellick bol na čele Svetovej banky 5 rokov a vo februári oznámil, že vo funkcii nechce pokračovať v ďalšom funkčnom období. Zoellick bude po odchode z SB pracovať pre dva americké výskumné inštitúty.

Kima nominoval do čela SB americký prezident Barack Obama, čo odborníci považovali za prekvapivú voľbu. Jim Yong Kim totiž nie je na rozdiel od svojich predchodcov finančným expertom, ale lekárom. Päťdesiatdvaročný rodený Juhokórejčan má skúsenosti s rozvojovou pomocou a uviedol, že viac sa bude sústrediť na témy zdravotníctva. Je spoluzakladateľom organizácie Partners in Health, ktorá sa už 25 rokov po celom svete zasadzuje o zdravotnú starostlivosť pre chudobných. Okrem toho bol riaditeľom oddelenia pre boj s AIDS pri Svetovej zdravotníckej organizácii (WHO). Naposledy stál na čele elitnej Univerzity Dartmouth v štáte New Hampshire.

Na čele Svetovej banky stojí tradične od jej založenia Američan, zatiaľ čo Medzinárodnému menovému fondu (MMF), ktorý je jej sesterskou organizáciou, šéfuje Európan. Hlavnou úlohou SB je od 60. rokov 20. storočia rozvojová pomoc.