Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Do komerčných nehnuteľností mieri kapitál vo výške 435 miliárd dolárov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Oproti rekordnému vlaňajšku to predstavuje nepatrný pokles, no stále ide o druhú najvyššiu hodnotu zaznamenanú od roku 2009.

Bratislava 15. marca (TASR) – Objem novozískaného kapitálu, ktorý je v roku 2017 k dispozícii pre investície do nehnuteľností v celosvetovom meradle, tvorí podľa prieskumu realitno-poradenskej spoločnosti Cushman & Wakefield 435 miliárd dolárov (409,18 miliardy eur). Oproti rekordnému vlaňajšku to predstavuje nepatrný pokles, no stále ide o druhú najvyššiu hodnotu zaznamenanú od roku 2009.

Celková hodnota nového získaného kapitálu zameriavajúceho sa na reality na globálnych trhoch sa v porovnaní s rokom 2016 znížila o 2 %, čo je prvý pokles od roku 2011. Aj napriek tomu je však druhá najvyššia, čo podľa poradenskej firmy odráža mimoriadny vzostup objemu kapitálu, ktorý sa v súčasnom ekonomickom cykle orientuje na nehnuteľnosti.

Objem kapitálu smerujúceho do regiónu Európy, Stredného východu a Afriky (EMEA) klesol o 9 % na 130 miliárd dolárov, zatiaľ čo objem kapitálu určeného pre Severnú a Južnú Ameriku vzrástol o 2 % na 173 miliárd dolárov. Ázia zaznamenala vzostup na 132 miliárd dolárov.

V dôsledku toho je jedným z najvýraznejších trendov v komerčných nehnuteľnostiach nárast objemu kapitálu mieriaceho do ázijsko-pacifickej oblasti. „Vôbec prvýkrát do tejto oblasti prichádza viac kapitálu než do regiónu EMEA, čo túto oblasť posunulo na druhé miesto za Severnú a Južnú Ameriku. Dokladá to zrelosť a rastúca príležitosť v ázijsko-pacifickej oblasti i vyhliadky na príťažlivú návratnosť,“ zhodnotila spoločnosť.

Investori sa podľa prieskumu stále viac sústreďujú na jedinú krajinu a neumiestňujú kapitál vo viacerých štátoch. Investície do jedinej krajiny dnes predstavujú 61 % disponibilného kapitálu, čo za posledné tri roky znamená nárast o 55 %. Cushman & Wakefield odhaduje, že USA zostanú pravdepodobne aj v tomto roku investičným trhom, kam bude smerovať najvyšší objem kapitálu.

Zároveň očakáva, že na druhom mieste medzi najvyhľadávanejšími krajinami zotrvá Čína, u ktorej bude väčšina kapitálu pochádzať z domácich zdrojov. V Číne, ktorej rýchly ekonomický rozvoj poskytuje rastúcu základňu pre investície, sa snaží uchytiť i rad zahraničných fondov, vrátane niekoľkých so sídlom v USA.

Tretím najpríťažlivejším trhom je Veľká Británia, i keď poradenská firma predpokladá relatívne nižší príliv kapitálu do tejto krajiny. Niektorí investori totiž zaujali v dôsledku neistej politickej a ekonomickej situácie súvisiacej s vyjednávaniami o brexite vyčkávajúci postoj. Súčasne však podľa nej ďalší investori dychtivo v pozadí čakajú na to, až sa v dôsledku slabnúcich cien na trhu objavia ďalšie produkty.

Prieskum tiež ukázal, že región strednej Európy stále priťahuje značný objem kapitálu. Novozískaný kapitál má hodnotu viac ako 2 miliardy dolárov, z čoho pripadá viac než polovica (1,4 miliardy) na Poľsko a 0,5 miliardy na Českú republiku.

„Väčšina získaného kapitálu smerujúceho do tohto regiónu stále pochádza zo zahraničných zdrojov. Stredná Európa ponúka investorom v porovnaní s ostatnými európskymi rozvinutými trhmi dobrú relatívnu hodnotu a priemerná návratnosť zo všetkých prémiových nehnuteľností v tomto regióne prevyšuje širší celoeurópsky priemer,“ konštatuje Cushman & Wakefield.