Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Do nového roka s poriadnym diárom

Do nového roka s poriadnym diárom Foto: TRIPSY s.r.o.

Dali ste si novoročné predsavzatie? Chcete byť dochvíľnejší ako minulý rok? Chcete si pamätať schôdzky a narodeniny klientov a kolegov? Alebo chcete cvičiť?

Bratislava 13. januára (OTS) - Ideálnym a tichým pomocníkom pri evidencii a zlepšovaní vašej osobnej výkonnosti sú kvalitné zápisníky a diáre.

Diár, základ osobnej produktivity
Hoci sú dnes na všetko dostupné rôzne aplikácie a softvér, aj top manažéri stále používajú fyzické diáre a zápisníky. Latinské príslovie „Verba volant, scripta manet“ totiž znamená, že hovorené slová uletia, pominú, ale napísané pretrvá. Guru osobnej produktivity a time manažmentu, autor bestselleru GTD - Getting Things Done (Mať všetko hotové) David Allen považuje okamžité zapisovanie úvah, nápadov, myšlienok dokonca za elementárnu súčasť svojej metódy GTD.

Za posledných niekoľko rokov zaznamenávajú zápisníky a diáre renesanciu aj medzi nastupujúcou generáciou manažérov. Používajú ich totiž nielen pre poznámky písané textom, ale hlavne pre vizuálne prezentácie a zápisky. Spopularizoval ich napríklad Dan Roam v jeho „Nápadoch na obrúsku“ alebo Mike Rohde v „Príručke skečnoutingu“. Praktická zmes kresieb a písma má síce isté formalizované pravidlá, ale je oveľa zábavnejšia ako stránky plné textu. „Môžem len potvrdiť, že diáre a bloky sú každoročne stabilnou súčasťou objednávok a obľúbeným darčekom pre firemných klientov. Medzi naše najpredávanejšie určite patrí vreckový diár Metropol, ktorý je súčasťou kolekcie s konferenčnými doskami a portfóliom,“ uvádza prevádzkový riaditeľ TRIPSY Office Friendly, Martin Majerník a dodáva: „Vyhľadávané sú tiež diáre Magnum s krúžkovou mechanikou a náhradnými náplňami. Majú elegantné priehradky na kreditné karty či vizitky, obsahujú kalendár aj register.“

Evidujte si svoje poznámky efektívne
Podaktorí používajú na zaznamenávanie poznámok diktafón, čo je však nepraktické. Skúste si niečo nahrať počas náhleho telefonátu a v rušnej kancelárii. Rýchla poznámka do diára situáciu vyrieši. Zapisovanie si poznámok na papieriky alebo voľný kancelársky papier je chaotické. Diár alebo farebný zápisník máte stále na očiach. Aj vaši kolegovia.

V ponuke máme rôzne farby, odtiene a dizajnové povrchy. Napríklad exkluzívne poznámkové bloky Leitz Style sú dostupné v dvoch veľkostiach, dvoch variantoch dosiek a v piatich farebných odtieňoch. Zápisníky majú navyše certifikáciu Forest Stewardship Council (FSC), ktorá hovorí, že drevo použité na ich výrobu pochádza z lesov zodpovedne obhospodarované podľa prísnych environmentálnych, sociálnych a ekonomických štandardov,“ uvádza Martin Majerník.

Záznamy o vlastnom pokroku
Špičkoví tréneri a experti na osobnú produktivitu radia: svoje ciele si zapíšte na viditeľné miesto. Pomáhajú vám ich vizualizovať. Ruka akoby fyzicky prepája vaše myšlienky s napísaným textom, s vlastnými úvahami na kvalitnom papieri. Zápisník, ktorý sa deň za dňom plní vašimi pokrokmi, je výbornou spätnou väzbou, východiskom aj motiváciou k budúcim výkonom. Andre Agassi vo svojom životopise Open píše, ako si jeho tréner Gil Reyes zaznamenával úplne všetko – každé jedno sústo, každé jedno opakovanie na tréningu. Študoval dostupné časopisy a knihy odborníkov na výživu a trénerov a to najdôležitejšie spisoval do zápisníkov s koženým obalom. Všetko vyhodnocoval a premietal do praxe. Zrejme i vďaka Gilovým zápisníkom získal Agassi 8 granslamových titulov.

Uchová vaše myšlienky a nápady aj keby vypli elektrinu a vybil sa vám telefón. Ktovie, možno raz váš zápisník vydražia podobne ako 56-stranový diár kryptografa Alana Turinga, ktorý pomohol rozlúštiť nacistický kód Enigma. Nový majiteľ zaň dal viac ako milión dolárov.

Viac informácií na: www.tripsy.sk
Adresa prevádzky:
TRIPSY s.r.o.
Šamorínska 4152
903 01 Senec