Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

VIDEO: Do obehu ide nová bankovka v hodnote 50 eur

Na snímke detail novej bankovky. Bratislava, 3. apríla 2017. Foto: TASR - Michal Svítok

Národná banka zároveň upozornila, že 50-eurové bankovky prvej série zostávajú aj naďalej zákonným platidlom.

Bratislava 3. apríla (TASR) – Nová bankovka série Európa v hodnote 50 eur bude v utorok 4. apríla uvedená do obehu na Slovensku i v celej eurozóne. Vylepšený vzhľad novej „päťdesiatky“ predstavili zástupcovia Národnej banky Slovenska (NBS) na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave.

Ako pripomenul riaditeľ odboru riadenia peňažnej hotovosti Andrej Slížik, prvými eurobankovkami sa začalo platiť 1. januára 2002 v 12 krajinách eurozóny. Dnes už eurom platí viac ako 338 miliónov ľudí v 19 štátoch a hodnota obeživa dosiahla 1111 miliárd eur.




Neustály technologický a technický pokrok v oblasti výroby bankoviek podľa neho umožňuje vyrobiť a používať kvalitnejšie eurové bankovky.

„Sofistikované ochranné prvky, najmodernejšia technológia výroby bankovkového papiera a samotnej tlače bankoviek vytvorili možnosti pre výrobu významne kvalitnejších bankoviek novej série v porovnaní s tou predchádzajúcou,“ uviedol Slížik.



Nová „päťdesiatka“ je už štvrtou nominálnou hodnotou z eurobankoviek série Európa. Jej dizajn bol zverejnený pred deviatimi mesiacmi. Vyrobených bolo 5,4 miliardy kusov bankoviek v deviatich európskych ceninových tlačiarňach. Na Slovensku treba podľa údajov centrálnej banky adaptovať na novú sériu 24.590 strojov, zariadení, prístrojov a overovačov.



Bankovka v hodnote 50 eur je podľa zástupcov NBS najpoužívanejšou bankovkou v obehu, tvorí 41 % z celkového množstva a 45 % hodnoty bankoviek v eurozóne.

„Priemerná hodnota jednej bankovky v celej eurozóne je asi 55 eur. Päťdesiateurová bankovka je k nej veľmi blízko, preto ich je najviac a preto sú najčastejšie aj cieľom falšovateľov. Nová séria je vyzbrojená takým arzenálom ochranných prvkov, s ktorými falšovatelia budú mať veľký problém,“ myslí si expert prípravy a ochrany platidiel Peter Jarábek.

Na ľavom a pravom okraji bankovky sú vyvýšenou tlačou vytlačené čiarky na uľahčenie zrakovo postihnutým. Bankovka má okienko s portrétom Európy a s celým hologramom. Má iný vodoznak a na prednej strane je nápadné smaragdovo zelené číslo 50. Kontrolu možno vykonať hmatom, pohľadom a naklonením.

Národná banka zároveň upozornila, že 50-eurové bankovky prvej série zostávajú aj naďalej zákonným platidlom. „Budú obiehať bez časového obmedzenia, a preto nie je potrebné si ich vymieňať za bankovky druhej série. Naďalej sa bez obmedzení používajú pri hotovostných platbách,“ zdôraznil Slížik.

Zmeny čakajú v budúcnosti aj 100- a 200-eurové bankovky, dátum ich emisie ešte nebol stanovený. Súčasťou novej série už nebude 500-eurová bankovka.