Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Do programového vyhlásenia vlády presadzuje SPPK päť svojich priorít

Na snímke predseda SPPK Milan Semančík. Foto: SPPK

Uviedol to dnes na tlačovej konferencii predseda SPPK Milan Semančík, ktorý návrh priorít komory odovzdal na pondelňajšom stretnutí ministerke pôdohospodárstva a rozvoja vidieka.

Bratislava 5. apríla (TASR) – Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) ako najväčšia samosprávna organizácia v agropotravinárskom sektore sa opiera v návrhu programového vyhlásenia novej vlády SR hlavne o programové priority koaličných strán. Uviedol to dnes na tlačovej konferencii predseda SPPK Milan Semančík, ktorý znenie návrhu priorít komory odovzdal na pondelňajšom (4.4.) stretnutí šéfke Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) Gabriele Matečnej (nominantka SNS).

"Naše základné priority sú spracované v piatich bodoch. Prvou prioritou je zaradenie poľnohospodárskej a vidieckej politiky medzi priority štátnej hospodárskej a sociálnej politiky. Druhou prioritou je vypracovanie a prijatie ucelenej koncepcie rozvoja vidieka SR na roky 2016 a 2020, kde by sme chceli, aby jej súčasťou bola koncepcia odbytu domácej agropotravinárskej produkcie a ktorej cieľom je zvýšenie potravinovej bezpečnosti SR a zníženie nezamestnanosti na vidieku," priblížil Semančík.

Treťou prioritou vo vládnej politike je podľa Semančíkových slov vyvinutie maximálneho úsilia na zrovnoprávnenie postavenia slovenských poľnohospodárov na spoločnom európskom trhu v rámci reformy Spoločnej poľnohospodárskej politiky (CAP) EÚ na roky 2014 až 2020. Štvrtou prioritou by podľa neho mala byť podpora konkurencieschopnosti a výkonnosti potravinárskeho priemyslu formou zabezpečenia investícií do obnovy a inovácií existujúcich domácich  výrobných a spracovateľských kapacít.

Piatou prioritou je podľa šéfa SPPK cieľavedomá podpora predaja  poľnohospodárskych a potravinárskych výrobkov vyrobených na Slovensku na vnútornom trhu SR, vnútornom trhu EÚ, ako aj na trhu tretích krajín.

Semančík zároveň informoval, že formou listu požiadal šéfku MPRV o pomoc pri riešení nepriaznivej situácie, v ktorej sa ocitli členovia SPPK – dodávatelia obchodnej siete Carrefour, prevádzkovanou firmou Retail Value Stores, a. s. Tá má podľa neho dlhodobo problémy s úhradami svojich splatných záväzkov za dodaný tovar a začiatkom tohto roka sa na bratislavskom súde voči nej začalo reštrukturalizačné konanie. "Členovia komory vyjadrili svoje obavy zo vzniku veľkých škôd, ktoré hrozia neuspokojením ich pohľadávok uvedenou spoločnosťou," dodal.