Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

Do roku 2040 môže v Nemecku zaniknúť polovica agro podnikov

Archívna snímka. Foto: TASR Roman Hanc

Počet poľnohospodárskych podnikov klesne približne z 256.000 v roku 2022 približne na 100.000 v roku 2040, predpovedá Claus Niegsch, sektorový expert DZ Bank.

Berlín 13. januára (TASR) - Počet poľnohospodárskych podnikov v Nemecku sa do roku 2040 zníži o viac ako polovicu. Vyplýva to z prognózy, ktorú zverejnila družstevná banka DZ Bank v čase, keď sa nemeckí farmári snažia sériou protestných zhromaždení upozorniť na svoje finančné ťažkosti. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Malé farmy budú musieť v dôsledku tlaku na znižovanie nákladov čoraz viac ustupovať veľkým priemyselným prevádzkam, uviedla v piatok (12. 1.) DZ Bank. "Zvyšujúce sa požiadavky súvisiace s ochranou životného prostredia, dobrými životnými podmienkami zvierat a riadením podniku vyvíjajú na farmy čoraz väčší tlak. K tomu sa pridáva nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily a často nevyriešené otázky nástupníctva v rodinných farmách," priblížila spoločnosť.

Počet poľnohospodárskych podnikov klesne približne z 256.000 v roku 2022 približne na 100.000 v roku 2040, predpovedá Claus Niegsch, sektorový expert DZ Bank.

Približne pri rovnakej výmere poľnohospodárskej pôdy sa priemerná veľkosť farmy podľa prepočtov banky pravdepodobne viac ako zdvojnásobí zo súčasných 64,8 hektára na 160 hektárov v roku 2040. Z dlhodobého hľadiska má sektor charakterizovať čoraz viac veľkých, kapitálovo náročných poľnohospodárskych podnikov s modernými technológiami.

"Rodinné farmy sú čoraz viac na pokraji zániku," konštatovala banka, pričom poznamenala, že ekologické poľnohospodárstvo a iné špecializácie môžu ponúknuť nové príležitosti.

Zánik poľnohospodárskych podnikov v Nemecku, podobne ako v iných vyspelých krajinách, je proces, ktorý trvá už desaťročia. Podľa odhadov DZ Bank bolo v roku 1949, krátko po druhej svetovej vojne, v Nemecku 1,8 milióna poľnohospodárskych podnikov.

Súčasné protesty poľnohospodárov proti plánovanému zníženiu dotácií na naftu upriamili pozornosť na sektor, ktorý už nemá príliš veľký význam pre exportne orientovanú nemeckú ekonomiku, najväčšiu v Európe. Farmári však namietajú, že ich práca je kľúčová pre zabezpečenie domácich dodávok potravín.