Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Do roku 2050 môže byť polovica ľudí v aktívnom veku bez práce

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Umelá inteligencia podľa vedcov onedlho ovládne ľudský pracovný trh. Informuje o tom portál iDNES. cz.

Praha 20. februára (TASR) – Umelá inteligencia podľa vedcov onedlho ovládne ľudský pracovný trh. Informuje o tom portál iDNES.cz. „Chvíľa, keď stroje dokážu pri akejkoľvek úlohe prekonať človeka, sa nezadržateľne blíži,“ vyhlásil na stretnutí Americkej asociácie pre rozvoj vedy vo Washingtone Moshe Vardi, profesor počítačových vied na texaskej Riceovej univerzite.

Ľudstvo sa chystá čeliť asi najväčšej výzve vôbec. Pokiaľ by rýchly vývoj robotizácie pokračoval, vedci odhadujú, že ešte pred rokom 2050 bude bez práce polovica populácie. Vardi si položil rečnícku otázku: „Keď dokážu stroje takmer všetko to, čo ľudia, čo bude robiť človek?“

Typická odpoveď, že sa ľudia budú venovať voľnočasovým aktivitám, Vardimu nestačí. „To by nebola pre ľudstvo dobrá vyhliadka. Som presvedčený, že práca je pre ľudské blaho podstatná,“ dodal profesor.

Experti varujú pred novodobými ludditmi. Počas priemyselnej revolúcie vo Veľkej Británii na začiatku 19. storočia títo ľudia, väčšinou remeselníci a robotníci, ničili stroje a usilovali sa zabrániť ich zavedeniu do výroby najmä v pradiarskom a textilnom priemysle práve preto, že ich pripravovali o prácu.

Kým niektorí ľudia si budú naozaj užívať voľný čas, iní budú čeliť dlhodobej nezamestnanosti. Očakáva sa, že roboty prekonajú ľudí nielen v riadení automobilov, ale veľmi dokonalé budú aj drony či inteligentné stroje naprogramované na finančné obchodovanie.

Spoločnosti ako Google, Facebook, IBM či Microsoft investujú do rozvoja systému umelej inteligencie miliardy dolárov ročne.

Najrýchlejšie sa rozvíja práve oblasť autonómneho riadenia vozidiel. Odhaduje sa, že by sa vozidlá bez šoférov mohli stať bežným dopravným prostriedkom už do 25 rokov. Stúpenci áut bez vodičov majú silný argument. Ich využívaním by sa mala znížiť nehodovosť o vyše 90 %. „S toľkými zachránenými životmi je ťažko byť proti,“ povedal Bart Selman, profesor počítačových vied z Cornellovej univerzity. Dodal, že umelá inteligencia sa rýchlo presúva z akademických pracovísk do reálneho sveta.

Len v Spojených štátoch tvoria šoféri okolo 10 % zo všetkých zamestnaných. Profesor Selman bol preto jedným z iniciátorov otvoreného listu Massachusettského technologického inštitútu americkým politikom. Vedci v ňom nabádajú zákonodarcov, aby riziká spojené so stále inteligentnejšími robotmi brali naozaj vážne.