Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Do rozpočtu na budúci rok chýba ešte 630 miliónov eur

Brífing Ministerstva financií SR (MF SR) za účasti štátneho tajomníka MF SR Petra Pellegriniho a generálneho riaditeľa sekcie rozpočtovej politiky MF SR Radovana Majerského sa uskutočnil 15. augusta 2012 na ministerstve na Štefanovičovej ulici v Bratislave. Témou bol návrh štátneho rozpočtu na roky 2013 až 2015. Na snímke štátny tajomník MF SR Peter Pellegrini. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Do medzirezortného pripomienkového konania rezort už v krátkej dobe predloží avizované zmeny v oblasti daní.

Bratislava 15. augusta (TASR) - Počas nasledujúcich niekoľkých týždňov predloží Ministerstvo financií (MF) SR konsolidačné opatrenia v celkovom objeme 630 miliónov eur. Toľko prostriedkov je potrebných na to, aby verejné financie v budúcom roku dosiahli deficit 2,9 % hrubého domáceho produktu (HDP) a Slovensko dodržalo svoje záväzky voči Európskej únii (EÚ) vyplývajúce z Paktu stability a rastu.

"Máme pred sebou presne dva mesiace na to, aby bol do Národnej rady SR v zmysle zákona 15. októbra predložený vládou schválený rozpočet, ktorý bude dosahovať stanovený deficit 2,9 % HDP," povedal na dnešnom brífingu v Bratislave štátny tajomník MF SR Peter Pellegrini.

Podľa neho sa pripravované opatrenia nemajú dotknúť najrizikovejších vrstiev obyvateľstva. Majú takisto čo najmenej vplývať na spomalenie hospodárskeho rastu, pričom v budúcom roku by malo dôjsť skôr k zlepšeniu životnej úrovne obyvateľov. "Očakávame rast reálnej mzdy vo výške viac ako 500 korún v starej mene," avizoval Pellegrini.

Do medzirezortného pripomienkového konania rezort už v krátkej dobe predloží avizované zmeny v oblasti daní. Pôjde o zavedenie vyššej sadzby dane z príjmov fyzických osôb, ktoré zarábajú za mesiac viac ako 3246 eur. Ministerstvo takisto predloží návrh na plošné zvýšenie sadzby dane z príjmov právnických osôb z 19 na 23 %, ako aj úpravy v oblasti paušálnych výdavkov živnostníkov. "Ďalej to budú opatrenia nielen na strane daňových príjmov, ale štát bude hľadať tieto zdroje aj inde," konštatoval tajomník.

Jedným z ďalších krokov bude aj zachovanie financovania verejnoprávneho Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) prostredníctvom koncesionárskych poplatkov. Štát bude podľa Pellegriniho takisto hľadať nové spôsoby financovania núdzových zásob ropy tak, aby nemali dopad na výdavkovú stranu rozpočtu.


Tu bude player