Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Dobrovoľne poistiť na dôchodok sa môže aj zamestnanec

Sociálna poisťovňa Foto: TASR/Martin Baumann

Na dobrovoľné dôchodkové poistenie sa fyzická osoba prihlási v príslušnej pobočke SP podľa miesta svojho trvalého pobytu.


Bratislava 14. januára (TASR) – Zamestnanci s minimálnou alebo nízkou mzdou, ktorí by sa chceli aj dobrovoľne dôchodkovo poistiť a zvýšiť si tak dôchodok, by mali v tomto roku platiť poistné Sociálnej poisťovni minimálne 123,33 eura mesačne. Maximálna výška poistného je 1233,37 eura.

"Zamestnanec má možnosť prihlásiť sa iba na dobrovoľné dôchodkové poistenie a platiť poistné z ním určenej sumy vymeriavacieho základu, ktorá je v rozpätí minimálneho a maximálneho vymeriavacieho základu. Dobrovoľne dôchodkovo poistená osoba platí mesačne poistné na starobné poistenie minimálne 77,22 eura a maximálne 772,20 eura, na invalidné poistenie minimálne 25,74 eura a maximálne 257,40 eura a do rezervného fondu solidarity 20,37 eura a maximálne 203,77 eura," vyčíslil pre TASR hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Zároveň však dodal, že z týchto dvoch poistných vzťahov platí taká osoba v úhrne mesačne najviac z maximálneho vymeriavacieho základu. "V tomto prípade vždy prednostne z vymeriavacieho základu dosiahnutého z výkonu zárobkovej činnosti. Uvedené platí teda v prípade, ak by sa zamestnanec rozhodol platiť poistné na dobrovoľné dôchodkové poistenie z maximálneho vymeriavacieho základu. Ide o takzvaný súbeh poistení a platenia poistného," objasnil hovorca SP.

Na dobrovoľné dôchodkové poistenie sa fyzická osoba prihlási v príslušnej pobočke SP podľa miesta svojho trvalého pobytu na tlačive Registračný list fyzickej osoby – prihláška. V takom prípade má zákonnú povinnosť platiť toto poistné. Ak sa rozhodne z dobrovoľného dôchodkového poistenia odhlásiť, podá odhlášku na tlačive Registračný list fyzická osoba – odhláška. Tlačivá sú aj na webovej stránke SP www.socpoist.sk, kde je tiež tabuľka poistného na rok 2016.

Dobrovoľné poistenie a povinnosť platiť poistné jej zanikne najskôr dňom podania odhlášky v pobočke SP. Ak z akéhokoľvek dôvodu platiť prestane a nezaplatí ho za dva za sebou nasledujúce kalendárne mesiace, dobrovoľné poistenie zanikne zo zákona od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po kalendárnom mesiaci, za ktorý bolo naposledy zaplatené poistné.

Zvýšenie dôchodku ilustrovala SP na príklade poistenca, ktorý 10. januára 2016 dovŕšil dôchodkový vek 62 rokov, odpracoval 40 rokov a bol odmeňovaný mzdou vo výške minimálnej mzdy. Od 10. januára 2016 takej osobe vznikol nárok na starobný dôchodok v sume 225,40 eura mesačne. Starobný dôchodok by bol odo dňa priznania zvýšený na sumu minimálneho dôchodku 311,10 eura mesačne. Ak by si tento poistenec od 1. januára 2004 platil poistné na dôchodkové poistenie aj ako dobrovoľne dôchodkovo poistená osoba z vymeriavacieho základu, ktorý by zodpovedal priemernej mesačnej mzde v hospodárstve SR, suma jeho starobného dôchodku by bola 394,50 eura mesačne.