Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Dôchodcovia musia oznámiť dôchodok poberaný zo zahraničia do 30.9.2014

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Ide o sumu dôchodku, ktorú vyplatila príslušná inštitúcia zo zahraničia, vrátane prípadne vykonávaných zrážok, v poslednom výplatnom termíne pred 30. septembrom.

Bratislava 19. septembra (TASR) - Sociálna poisťovňa (SP) upozorňuje na skutočnosť, že dôchodca, ktorému dôchodok vypláca poisťovňa a zároveň poberá aj dôchodok zo zahraničia, je povinný do 30. septembra oznámiť poisťovni naposledy vyplatenú mesačnú sumu dôchodku zo zahraničia.

Ide o sumu dôchodku, ktorú vyplatila príslušná inštitúcia zo zahraničia, vrátane prípadne vykonávaných zrážok, v poslednom výplatnom termíne pred 30. septembrom. Táto nová povinnosť vznikla dôchodcom na základe minulotýždňovej novely zákona o vianočnom príspevku (zákon č. 592/2006 Z. z. v znení neskorších predpisov).

Sumu dôchodku z cudziny je SP povinný oznámiť poberateľ toho dôchodku, ku ktorému vianočný príspevok patrí, ak sa vypláca v sume najviac 494,40 eura mesačne. Na tento účel slúži tlačivo Oznámenie sumy dôchodku vyplácaného z cudziny, ktoré je uverejnené na webovej stránke poisťovne v časti Formuláre. Tlačivo je k dispozícii aj v pobočkách.

Ak si dôchodca vyplní toto oznámenie priamo v pobočke, zamestnanec pobočky zároveň overí aj totožnosť dôchodcu. Inak je potrebné, aby oznámenie bolo overené notárom, prípadne na matrike. Dôchodca k oznámeniu priloží doklad o dôchodku z cudziny – napríklad výpis z účtu, ústrižok poštového poukazu na výplatu, kópiu rozhodnutia preukazujúcu aktuálnu sumu dôchodku vyplácaného z cudziny alebo potvrdenie príslušnej inštitúcie, ktorá dôchodok z cudziny vypláca.

Vyplnené oznámenie je potrebné zaslať na adresu Sociálna poisťovňa, ústredie, Ul. 29. augusta 8-10, 813 63 Bratislava. Ak si dôchodca splní túto povinnosť v pobočke, tá na jeho požiadanie zašle tlačivo Sociálnej poisťovni, ústredie.