Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Dôchodky z 2. piliera nemôže v budúcnosti vyplácať Sociálna poisťovňa

Ilustračné foto Foto: TASR/Vladimír Benko

Tvrdí to opozičná strana Most-Híd, pre ktorú je zásadnou vecou aj percentuálna výška štátneho príspevku pre sporiteľov v 2. pilieri.

Bratislava 28. februára (TASR) - Opozičná strana Most-Híd trvá na tom, aby ústavný zákon o dôchodkovom sporení priniesol aj zmeny, ktoré sa týkajú takzvanej anuitnej novely.

Tá by mala podľa poslanca Národnej rady (NR) SR Ivana Švejnu zaistiť, aby dôchodky z 2. piliera nemohla v budúcnosti vyplácať Sociálna poisťovňa. Mohlo by to totiž podľa neho destabilizovať celý systém a znevýhodniť komerčné dôchodkové správcovské spoločnosti (DSS).

"Ak Smer bude trvať na tom, že dôchodky z 2. piliera bude vyplácať Sociálna poisťovňa, tak trvám na tom, že vôbec nemá zmysel existencia 2. piliera," vyhlásil dnes Švejna počas diskusie organizovanej Inštitútom hospodárskej politiky (IHP). Predstavitelia viacerých politických strán diskutovali spoločne s ekonómami a analytikmi o tom, ako stabilizovať dôchodkový systém na Slovensku pomocou ústavného zákona.

Pre Most-Híd je zásadnou vecou aj percentuálna výška štátneho príspevku pre sporiteľov v 2. pilieri. Súčasná štátna podpora sporiteľov v tomto systéme je totiž podľa Švejnu veľmi nízka a jeho strana ústavný zákon nepodporí, pokiaľ nedôjde k zvýšeniu odvodu zo súčasných 4 %. "V takom stave, v akom to teraz je, je to pre nás jednoducho neprijateľné," konštatoval Švejna a dodal, že bude veľmi ťažké dohodnúť sa na všetkých požiadavkách aj s ostatnými politickými stranami.

Pokiaľ ide o prvý dôchodkový pilier, Švejna upozornil, že aj v rámci európskych štátov existuje veľké množstvo rôznych systémov, pričom snaha hľadať ideálny vzor je nekonečná. Aj z odborného hľadiska je podľa neho ťažké nájsť zhodu, pričom je presvedčený, že sociálny systém má byť zameraný hlavne na to, aby poskytoval základnú dávku. "Pre mňa ako makroekonóma by bolo ideálne nastaviť 1. pilier tak, aby automaticky nevytváral budúce deficity," dodal Švejna.