Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

V Európe sa z dôchodkov zvyknú platiť odvody aj dane

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

V Nemecku sa napríklad z dôchodkov odvádza zdravotné poistenie, ako aj tzv. príspevok na starostlivosť.


Bratislava 7. marca (TASR) – Vo viacerých európskych krajinách dôchodky, podobne ako iné príjmy, podliehajú daniam a odvodom. Kým dôchodca na Slovensku dostane svoj dôchodok v hotovosti alebo na účet v plnej sume, v krajinách ako Nemecko, Rakúsko, Švajčiarsko sú síce ich sumy vyššie, znižujú ich však dane či odvody.

V Nemecku sa napríklad z dôchodkov odvádza zdravotné poistenie, ako aj tzv. príspevok na starostlivosť. Na zdravotné poistenie zaplatí dôchodca odvod 7,3 %, zároveň platí ešte 2,35-% príspevok na starostlivosť. Z dôchodku sa mu tak na odvody sťahuje spolu 9,65 %. Nemecké dôchodky podliehajú aj zdaneniu, vďaka nezdaniteľným sumám, ktoré sa pri výpočte zohľadňujú, však dôchodcovia v praxi daň neplatia.

Podľa údajov nemeckého ministerstva práce a sociálnych vecí tvoril priemerný dôchodok v krajine v roku 2013 približne 775 eur. Výrazný je tu rozdiel medzi penziami mužov a žien. Kým muži v spomínanom období dostávali v priemere 1038 eur, ženy 567 eur.

Ešte vyšší priemerný dôchodok získavajú dôchodcovia v Rakúsku, kde v roku 2013 tvoril 1132 eur, z toho u mužov 1466 eur a u žien 886 eur. Ide však rovnako len o hrubé sumy. Z dôchodku sa u nášho južného suseda platí zdravotné poistenie vo výške 5,1 %, je tiež zdanený daňou z príjmu. Tá je v Rakúsku progresívna, pohybuje sa od nulovej sadzby pri ročnom príjme do 11.000 eur až po 50 % pri príjme nad 60.000 eur ročne. Dôchodky sú od dane oslobodené do sumy 1067,44 eura mesačne.

Vo Švajčiarsku sa výška dôchodku aktuálne pohybuje, v závislosti od predchádzajúceho príjmu, od 1175 do 2350 švajčiarskych frankov. Dolná hranica sa týka priemerných ročných príjmov do 14.100 CHF, horná je limitom pri príjmoch nad 84.600 CHF. Dôchodky sú vo Švajčiarsku zdaňované, nie však jednotne, spôsob je rôzny podľa jednotlivých kantónov.

Na Slovensku predstavoval podľa údajov Sociálnej poisťovne priemerný dôchodok koncom vlaňajška 400,18 eura. Dôchodcom sa u nás vypláca v plnej sume, keďže dane ani odvody sa z nich na Slovensku neplatia.