Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Dôchodky by mal preskúmať Ústavný súd, Most-Híd vidí diskrimináciu

Zdravotné sestry a pôrodné asistentky protestovali v Košiciach na Hlavnej ulici pred Ústavným súdom SR v Košiciach 10. októbra 2012. Na snímke budova Ústavného súdu SR z Hlavnej ulice. Foto: TASR/Milan Kapusta

Rozdiel medzi výškou starobného dôchodku starodôchodcu a seniora, ktorému bol priznaný starobný dôchodok po 1. januári 2004 vznikol prijatím zákona o sociálnom poistení.

Bratislava 27. januára (TASR) - Rozdielnu výšku dôchodkov pre občanov, ktorí oň požiadali pred 1. januárom 2004 a po tomto dátume, by mal preskúmať Ústavný súd (ÚS) SR. Myslí si to poslanec NR SR za Most-Híd József Nagy, ktorý považuje desať rokov trvajúci stav spôsobený novelou zákona o sociálnom poistení za diskrimináciu. Potrebných 30 podpisov pod podanie chce zozbierať počas najbližšej schôdze parlamentu.

"Ak výška dôchodku závisí od termínu podania žiadosti, a nie od odpracovanej minulosti, je to diskriminácia. Chceme od ÚS, aby donútil parlament a vládu zmeniť zákony a dorovnať dôchodky," povedal dnes pre TASR. Na otázku, prečo prichádza z iniciatívou až po rokoch, odvetil, že on je v parlamente len druhé volebné obdobie. "Bola vôľa zmeniť zákon, ale nebola vôľa nájsť finančné prostriedky. Teraz vidíme, že vláda dokáže investovať aj do nezmyslov, ako nákup stratovej časti SPP, odkúpenie súkromných zdravotných poisťovní či výstavbu atómovej elektrárne," argumentuje.

Podľa jeho výpočtov by išlo asi o 40 miliónov eur ročne. Starodôchodcov je asi 600.000, pričom rozdiel v dôchodkoch je asi 70 eur na hlavu. "Som si vedomý, že Sociálna poisťovňa aj štátny rozpočet majú svoje limity, ale dôchodky musia byť nielen solidárne ale aj spravodlivé," tvrdí Nagy.

Súčasný stav vznikol ešte za druhej vlády Mikuláša Dzurindu (SDKÚ-DS), kedy v kabinete sedeli viacerí súčasní politici Mostu-Híd. Nagy však pripomína, že jeho stranícki kolegovia v Dzurindovej vláde neovládali sociálny ani finančný rezort. "Korekcia niektorých chybných rozhodnutí je v poriadku. V poriadku nie je, že až po desiatich rokoch," dodal.

Vtedajší minister práce a súčasný poslanec Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS) pre TASR reagoval, že každý kto má pocit, že sa má obrátiť na ÚS, nech sa obráti. Priznáva, že dôchodky sa po 1. januári nemuseli zvýšiť tak výrazne, ale postupnejším nábehom, aby nedošlo k takémuto skoku. "Boli sme vtedy tlačení, lebo situácia dôchodcov bola zlá. Mohlo sa to urobiť miernejším tempom a takéto témy by sme na stole nemali," myslí si.

Kaník uznáva, že vždy je čo vylepšovať na každom zákone. "Bol som ministrom práce tri roky, po mne boli ďalší štyria, ktorí nezmenili ani čiarku. Som zvedavý na ten text, lebo ak takýmto spôsobom pôjdeme, dôjde k totálnemu rozvratu verejných financií," varuje opozičný poslanec.

Rozdiel medzi výškou starobného dôchodku starodôchodcu a seniora, ktorému bol priznaný starobný dôchodok po 1. januári 2004 vznikol prijatím zákona o sociálnom poistení. Ten priniesol zmenu kritérií pre výpočet dôchodkov založenú na zvýšenom ohodnotení zásluhovosti, teda doby poistenia a výšky platieb do Sociálnej poisťovne.