Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Dôchodok z DSS bude v 2015 o 18 % nižší ako zo Sociálnej poisťovne

Robert Fico Foto: TASR/Pavel Neubauer

Odznelo z úst predsedu vlády SR Roberta Fica po mimoriadnom rokovaní kabinetu.

Bratislava 7. augusta (TASR) – V roku 2015, teda po desiatich rokoch fungovania druhého dôchodkového piliera, bude dôchodok realizovaný z 2. dôchodkového piliera podľa slov predsedu vlády SR Roberta Fica (Smer - SD) o 18 % nižší v porovnaní s tým zo Sociálnej poisťovne (SP).

"Ak si bude občan SR, ktorý si sporí v 2. dôchodkovom pilieri, v dôchodkovej správcovskej spoločnosti (DSS) uplatňovať nejaký nárok na dôchodok z 2. súkromného piliera, tak bude mať o 18 % nižší dôchodok ako z verejnoprávnej SP," uviedol dnes na tlačovej konferencii Fico po dnešnom mimoriadnom rokovaní kabinetu.

Nikto podľa neho nespochybňuje, že tento údaj je mimoriadne optimistický, pretože sa pri ňom predpokladá, že by DSS minimálne posledné tri roky zhodnocovali vklady sporiteľov na úrovni inflácie. "To nie je pravda, pretože DSS vklady zhodnocujú výrazne pod infláciu. Takže za toto bojuje opozícia v Národnej rade SR, aby ľudia dostali minimálne o pätinu nižší dôchodok z 2. piliera, ako to je teraz," poznamenal.

"My na druhej strane tvrdíme, že tento systém je veľmi nebezpečný pre sporiteľov, preto nastavujeme iné parametre, iné garancie. Chceme, aby ľudia, keď budú mať dôchodok z 1. a 2. piliera nespadli do sociálnej siete," priblížil.

"Ak si zoberieme mieru inflácie a mieru toho, ako zhodnocujú DSS vklady ľudí, tak 2. pilier zarobil mínus 11,68 %. Takto sú zhodnotené vklady ľudí za roky pôsobenia 2. súkromného piliera. Jednoducho 2. pilier nezarába ani toľko, ako je inflácia. A keď odrátame infláciu, tak zistíme, že skoro 12 % majú ľudia peniaze znehodnotené v porovnaní s tým, koľko peňazí tam dali za toto obdobie," konštatoval.

Informoval, že na druhej strane v 1. pilieri sa za to isté obdobie valorizovali, zvýšili dôchodky o 16,62 %. "Ľudia teda stratili v súkromnom pilieri 11,68 % a vo verejnoprávnom pilieri sa im valorizovali dôchodky o 16,62 %," zdôraznil.

Doterajší dôchodkový systém v SR je podľa premiéra finančne neudržateľný. "Slovensko je však krajina, ktorá bude mať napriek zníženiu výšky príspevkov stále najvyšší odvod do 2. piliera," dodal.

I. Štefanec vyzýva občanov, aby zostali v 2.pilieri a nedali peniaze štátu

Vláda iba kradne peniaze, úspory občanov v druhom dôchodkovom pilieri. "Taká je realita. Opakovane chcem vyzvať občanov, aby nevystupovali z druhého piliera, aby si nenechali vziať svoje úspory," apeloval dnes v NR SR opozičný poslanec Ivan Štefanec (SDKÚ-DS).

Návrh zmien v dôchodkovom systéme tak aj z dôvodu znižovania odvodu z 9 % na 4 % navrhol vrátiť predkladateľovi, rezortu práce, na prepracovanie. "Návrh je škodlivý a zlý," upozornil v rozprave k novele zákona o sociálnom poistení. Dodal, že nerieši problémy a iba ich presúva do budúcnosti.

Prvý, priebežný pilier je sám osebe neudržateľný a práve vytvorenie viacerých pilierov napomáha k udržateľnosti systému ako celku. Oprel sa o fakt, že v súčasnosti pripadá na človeka v neproduktívnom veku presne 5,5 človeka v produktívnom, pričom v priebehu niekoľkých desiatok rokov to budú iba necelí dvaja produktívni ľudia.

Štefanec mená signatárov petície nedočítal, sťažovali sa naňho u Pašku

Podpredseda SDKÚ-DS Ivan Štefanec naplnil prísľub strany o tom, že v pléne zaznejú mená ľudí, ktorí podpísali petíciu strany. Za zachovanie súčasného 9-percentného odvodu do druhého piliera dôchodkového sporenia sa doteraz podpísalo zhruba 80.000 ľudí. "To sú ľudia, ktorým chcem poďakovať," uviedol menovanie Štefanec.

Voči vystúpeniu Štefanca po zhruba dvadsiatich minútach zakročil predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD). "Odkedy ste začali čítať, mal som už niekoľko telefonátov, v ktorých ľudia, ktorí svoje ústavné petičné právo využili v dobrej vôli, namietajú a žiadajú ma, aby som zabránil tomu, čo robíte," zdôraznil Paška.

"Rozumiem vašej nervozite, ktorú vyvoláva zoznam ľudí, ktorí podpísali petíciu, viem, že sa to zle počúva, ale chcem pokračovať v tomto zozname," reagoval Štefanec, podľa ktorého zverejnenie mien bez ďalších údajov neporušuje súkromie signatárov.