Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

Dodatok o súčinnosti Novitechu daňová správa nepodpísala

Foto: TASR/Štefan Puškáš

Podľa Jána Počiatka sa vedelo o problémoch s daňovým informačným systémom už v septembri. Keby včas zasiahli, mohlo sa im predísť.

Bratislava 28. februára (TASR) - Podľa poslanca NR SR za stranu Smer-SD Jána Počiatka nebol dodatok, ktorý mal zabezpečiť súčinnosť spoločnosti Novitech pri zavádzaní daňového informačného systému, zo strany vedenia daňovej správy podpísaný. "A to bol ten kľúčový dodatok, na základe ktorého chceli oni finálnu súčinnosť," povedal po dnešnom poslaneckom prieskume na Daňovom úrade Bratislava I Počiatek.

Podľa poslanca je preto argument, že spoločnosť Novitech nepomohla pri implementácii nového informačného systému daňovej správy KONS, absurdný. "Keď finančná správa nepodpísala ten dodatok, tak asi ťažko na základe toho môžu niečo od tej firmy vymáhať," upozornil Počiatek.

Informácie, ktoré Počiatek získal od Finančnej správy (FS) SR, ukazujú, že zodpovední ľudia na daňovej správe si už v auguste 2011 uvedomovali potrebu spolupráce s firmou Novitech. Preto mala byť táto súčinnosť zazmluvnená už vtedy. "Čiže už v septembri mohli mať túto situácia pod kontrolou, alebo vedieť, že im tento dodávateľ súčinnosť neposkytne," uviedol Počiatek.

Ako povedal Peter Kažimír (Smer-SD), tento dodatok ku zmluve so spoločnosťou Novitech je kľúčový aj pre podanie žaloby na spoločnosť Novitech. Tú plánuje Ministerstvo financií (MF) SR podať v stredu (29. 2.).