Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Dodávateľ autokomponentov Continental zruší tisíce pracovných miest

Na archívnej snímke z 8. augusta 2022 logo spoločnosti Continental neďaleko sídla v nemeckom Hannoveri. Foto: TASR/DPA

A Philipp von Hirschheydt, vedúci automobilovej divízie Continentalu, vyhlásil, že tieto kroky sú "dôležité pre posilnenie konkurencieschopnosti" firmy.

Frankfurt nad Mohanom 13. novembra (TASR) - Nemecký výrobca komponentov pre automobilový priemysel Continental v pondelok oznámil, že zruší tisíce pracovných miest, aby zredukoval náklady, keďže tento sektor čelí silným protivetrom. TASR o tom informuje na základe správ AFP a Reuters.

Časopis Manager Magazin cez víkend informoval, že Continental plánuje zrušiť 5500 pracovných miest po celom svete, vrátane 1000 v Nemecku, aby udržal krok so súpermi v čase, keď automobilový priemysel prechádza na elektrické vozidlá.

Spoločnosť uviedla, že zatiaľ nerozhodla o presnom počte zrušených miest, ale pôjde o "stredne veľké štvorciferné číslo". Tento krok je súčasťou plánov na úsporu nákladov vo výške 400 miliónov eur ročne od roku 2025.

A Philipp von Hirschheydt, vedúci automobilovej divízie Continentalu, vyhlásil, že tieto kroky sú "dôležité pre posilnenie konkurencieschopnosti" firmy.

Nemeckí dodávatelia automobiliek čelia problémom, keďže sa prechod na elektrickú mobilitu zrýchľuje a po desaťročiach sa pri svojich ziskoch spoliehali na vozidlá na fosílne palivá.

Continental plánuje reštrukturalizáciu a potenciálny predaj časti podniku, pričom generálny riaditeľ Nikolai Setzer v septembri povedal, že zvažuje zmenu vlastníctva divízie ContiTech.

Hlavnými podnikmi skupiny sú výroba pneumatík, automobilová divízia, ktorá vyrába softvér, bezpečnostné prvky a technológie autonómneho riadenia a tretia divízia ContiTech vyrába digitálne technológie pre automobily a ďalšie sektory

Skupina ako celok ku koncu roka 2022 zamestnávala približne 200.000 ľudí v 57 krajinách a trhoch.

Pondelkové vyhlásenie Continentalu nepotvrdilo čísla, ktorý zverejnil Manager Magazin, ale uvádza sa v ňom, že plánované škrty sa zamerajú na zjednodušenie a zefektívnenie podnikovej a administratívnej štruktúry prostredníctvom celého radu opatrení od predaja cez výskum a vývoj až po výrobu.

Počet oblastí podnikania v rámci divízie ContiTech sa zníži zo šiestich na päť, pričom segment Smart Mobility sa rozpustí a rozdelí do iných oblastí.

Continental poskytne úplnú aktualizáciu stratégie 4. decembra, uvádza sa vo vyhlásení.

Minulý týždeň spoločnosť oznámila, že automobilový priemysel sa v 3. štvrťroku vrátil k zisku a predpovedala silný 4. štvrťrok, zároveň však upozornila, že dopyt po osobných autách bude budúci rok rásť pomalšie.