Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Dodávateľ by zavinenie škody zo zlej plomby na merači mal preukázať

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

V praxi sa totiž začali množiť prípady, kedy príde k poškodeniu zabezpečenia proti neoprávnenej manipulácii s meradlom, tzv. plomby.

Bratislava 2. septembra (TASR) - Dodávateľ zemného plynu by zavinenie škody vyplývajúcej z poškodenej plomby na merači plynu mal odberateľovi preukázať. Vyplýva to zo zámeru poslaneckého návrhu novely zákona o energetike z dielne nezaradených poslancov Národnej rady (NR) SR Martina Chrena a Juraja Miškova, ktorým by sa mali poslanci parlamentu zaoberať na najbližšej schôdzi. Novela by mala by účinná od 1. novembra, respektíve od 15. novembra 2014.

V praxi sa totiž začali množiť prípady, kedy príde k poškodeniu zabezpečenia proti neoprávnenej manipulácii s meradlom, tzv. plomby. Meradlá sú pritom v prípadoch odberateľov – rodinných domov -umiestnené na voľne prístupnom mieste, najmä na chodníkoch či na uliciach pred rodinnými domami.

"K meraču má prístup ktokoľvek a často aj niekto, kto zámerne merač, respektíve plombu poškodí bez toho, aby chcel manipulovať s meračom. V takomto prípade podľa ustanovení paragrafu 82 zákona o energetike ide o neoprávnený odber plynu, pričom odberateľ je povinný zaplatiť vyčíslenú škodu a ušlý zisk. Nemusí pritom ísť o manipulovanie s meračom samotným za účelom zmeny nameraných hodnôt," upozornili predkladatelia novely.

Odberateľ je tak automaticky považovaný za vinníka tohto stavu, nikto sa s ním nebaví a je povinný zaplatiť vystavenú faktúru za spôsobenú škodu a ušlý zisk, inak je odpojený od dodávky plynu. Za odpojenie a znovupripojenie je samozrejme povinný dodávateľovi opäť zaplatiť.

"Cieľom novely zákona je chrániť odberateľa, spotrebiteľa, ktorý je dnes povinný, na základe objektívnej zodpovednosti, uhrádzať škodu, ktorú veľakrát nespôsobil. Toto konanie voči odberateľovi je krajne nespravodlivé. Veľakrát sa stáva, že odberateľovi dodávateľ len oznámi, že mal poškodenú plombu, je tak zodpovedný za neoprávnený odber plynu a musí zaplatiť škodu a ušlý zisk," konštatovali poslanci v dôvodovej správe.

Odberateľ tak nemá možnosť sa presvedčiť, či k poškodeniu naozaj prišlo, nehovoriac už o tom, kto poškodenie v skutočnosti zavinil. "Preto by k vymáhaniu vyčíslenej škody a ušlého zisku malo dochádzať až potom, ako sa preukáže príčinná súvislosť medzi konaním odberateľa a zistenou škodou – zavádza sa teda subjektívna zodpovednosť," zdôraznili ďalej poslanci v materiáli.

Náprava sa podľa návrhu novely dá zjednať tak, že merače, ak majú byť umiestnené na voľne dostupnom mieste, budú musieť byť schované v takých skrinkách, ktoré jednoducho neumožnia neoprávnený prístup. Tým sa zamedzí tomu, že budú cielene poškodzované merače, respektíve plomby na meračoch. Ide o technickú vec a keďže merač je majetkom dodávateľa plynu, je logické, že sa o ochranu svojho majetku má v prvom rade starať vlastník.