Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Dodávky plynu boli vlani zabezpečené pre všetkých odberateľov v SR

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Najvýznamnejším hráčom na trhu dodávok plynu na Slovensku zostáva aj naďalej SPP.

Bratislava 3. septembra (TASR) - V roku 2014 sa nevyskytli žiadne závažné incidenty, ktoré by narušili dodávky zemného plynu pre odberateľov v SR. "Boli zabezpečené plynulé a bezpečné dodávky plynu pre všetkých odberateľov," uviedlo Ministerstvo hospodárstva (MH) SR v správe o výsledkoch monitorovania bezpečnosti dodávok za rok 2014.

"Zaznamenalo sa však krátenie dodávok pre Slovenský plynárenský priemysel (SPP), a. s., od firmy Gazprom Export z pohľadu zmluvne dohodnutých množstiev. Krátenie, ktoré v niektorých dňoch dosiahlo aj viac ako 50 % z dohodnutého množstva, trvalo od začiatku septembra 2014 do začiatku marca 2015," spresnil rezort hospodárstva. Ostatní dodávatelia podľa informácií poskytnutých ministerstvu hospodárstva neboli krátením dodávok zasiahnutí.

Najvýznamnejším hráčom na trhu dodávok plynu na Slovensku zostáva aj naďalej SPP. V roku 2014 pokračoval trend znižovania podielu najvýznamnejšieho dodávateľa na dodávkach koncovým odberateľom, svoje aktivity na trhu s plynom rozvíjali spoločnosti RWE Gas Slovensko, s.r.o., Košice, Elgas, s.r.o., Považská Bystrica, Shell Slovakia, s.r.o., Bratislava, VNG Slovakia, s.r.o., Bratislava a Lumius Slovakia, s.r.o., Žilina. Plyn dodávali aj iné spoločnosti, napríklad ČEZ Slovensko, s.r.o., Bratislava, Magna Energia, a.s., Piešťany, ZSE Energia, a.s., Bratislava, MET Slovakia, a.s., Bratislava, Slovakia Energy, s.r.o., Bratislava a ďalšie.