Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Po dohode v Bruseli sa akciové trhy vrátili k presvedčivému rastu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

V Nemecku po správe z Bruselu vzrástla hodnota akcií bánk.

Frankfurt nad Mohanom 13. júla (TASR) - Dohoda o treťom záchrannom balíku pre Grécko, ktorá sa dosiahla v Bruseli na summite členov eurozóny v noci na dnes, sa pozitívne prejavila na nemeckej akciovej burze vo Frankfurte nad Mohanom. Informuje o tom agentúra DPA.

Krátko po otvorení burzy jej hlavný index DAX vzrástol o 1,20 % na 11,450,86 bodu.

Predseda Rady Európy Donald Tusk v noci oznámil, že krízové rokovanie v Bruseli sa jednomyseľne dohodlo na rozsiahlom úspornom a reformnom programe. Grécko musí do stredy (15.7.) vrátane schváliť rozhodujúce zákony, ktoré otvoria cestu k modernizácii štátu.



Trhový analytik Craig Erlam z brokerskej spoločnosti Oanda konštatoval, že po mesiacoch neistoty reagovali investori na správu z Bruselu veľmi pozitívne. Zatiaľ však nikto nemôže zaručiť, že grécky parlament potrebné zákony schváli.

V Nemecku po správe z Bruselu vzrástla hodnota akcií bánk. Nadviazali tak na vývoj z konca minulého týždňa, keď sa začalo črtať východisko z gréckej krízy. Akcie Deutsche Bank a Commerzbank sa dnes zhodnotili o 1,5 %. Akcie americkej investičnej banky Goldman Sachs stúpli o 2,42 %.



Dohoda o prekonaní gréckej krízy sa pozitívne prejavila aj na akciovej burze v Londýne. Portál amerického denníka Wall Street Journal informuje, že index FTSE predpoludním vzrástol o 0,76 % a index CAC francúzskej burzy zaznamenal prírastok 103,36 bodu, čo je rast o 2,11 %.