Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Dohoda CETA nedáva priestor obísť zákon pri ťažbe uránu, tvrdí MH SR

Ilustračné foto. Foto: TASR - František Iván

Rezort tak reagoval na v pondelok prezentovanú výzvu na doplnenie zmluvy CETA od skupiny aktivistov z Košíc, podľa ktorých zmluva odkazuje na desať rokov neplatný geologický zákon.

Bratislava/Košice 8. januára (TASR) - Komplexná hospodárska a obchodná dohoda (CETA) s Kanadou podľa rezortu hospodárstva v žiadnom prípade nevytvorí predpoklady pre snahu zahraničných banských spoločností obísť platný zákonný zákaz dobývania ložísk uránových rúd na Slovensku. "A dohoda už vôbec neprinesie zhoršenie pozície štátu pri zákaze ťažby rádioaktívnych látok," uviedol hovorca ministerstva hospodárstva Maroš Stano. Rezort tak reagoval na v pondelok prezentovanú výzvu na doplnenie zmluvy CETA od skupiny aktivistov z Košíc, podľa ktorých zmluva odkazuje na desať rokov neplatný geologický zákon.

Podľa ministerstva ustanovenia CETA jednoznačne pokrývajú a zaručujú základné a legitímne právo štátu regulovať vo všetkých oblastiach verejného záujmu, teda aj v oblasti ochrany životného prostredia. "Konkrétne zákonné podmienky na vydanie oprávnenia na podnikanie v oblasti ťažby sú mimo pôsobnosti tejto dohody, a teda zostávajú bez akýchkoľvek obmedzení v platnosti," zdôraznil Stano. Konštatoval ďalej, že dohoda CETA sa netýka opatrení uplatňovaných na lokálnej úrovni a všetky podmienky banského zákona zostávajú platné pre každého potenciálneho investora.  

Aktivisti na tlačovej konferencii prezentovali výzvu, aby dohoda zahŕňala zákaz ťažby rádioaktívnych nerastov okrem prípadu jej schválenia v miestnych referendách v dotknutých obciach, ako aj zákaz používania technológie kyanidového lúhovania pri úprave nerastov. Obe ustanovenia vyplývajú z platnej slovenskej legislatívy. Výzva so zberom podpisov občanov je určená poslancom NR SR pred schválením dohody. V organizačnom výbore výzvy sú ochranár a krajský poslanec Ladislav Rovinský, právnik Jozef Šuchta a krajský a košický mestský poslanec Jaroslav Polaček, ktorí spolupracujú s poslancom NR SR Zsoltom Simonom (nezaradený).

Podľa MH SR, keďže ide o obchodnú dohodu, platí základné pravidlo, že do listín záväzkov v obchode so službami sa zapisujú iba výhrady za národnú legislatívu, ktorá definuje diskriminačné podmienky podnikania pre spoločnosti z tretích krajín v porovnaní s domácimi spoločnosťami. Pokiaľ ide o znenie výhrady SR, smerodajné je konkrétne slovné znenie výhrady, a nie číslo zákona, keďže zákony sa postupom času menia. Pokiaľ ide o ochranu životného prostredia, ide o základné a legitímne právo štátu regulovať, ktoré je pokryté aj ustanoveniami dohody CETA.  "SR však nevidí problém v tom, aby sa využil existujúci mechanizmus na špecifikáciu ďalších aktuálne platných zákonov a legislatívnych ustanovení. Bude to mať právne rovnakú váhu ako výhrady iných krajín. Rezort súčasne vyjadruje počudovanie nad výzvou, pretože o tomto postoji rezortu viacerí účastníci tlačovej konferencie vedia," uviedol Stano.



Ministerstvo ďalej konštatovalo, že záväzky v službách za oblasť investícií sú vylúčené z riešenia sporov v rámci stáleho investičného súdu. Takéto vylúčenie znamená, že ani v prípade porušenia záväzkov SR v tejto oblasti sa investor z Kanady nemôže domáhať odškodnenia v rámci stáleho investičného súdu.

"Je nespochybniteľné, že súčasný minister hospodárstva Peter Žiga a primátor Košíc Richard Raši sa jasne postavili proti ťažbe uránu pri Košiciach. Od júna 2014 platí zákaz ťažby rádioaktívnych nerastov, a teda aj uránu, ktorý presadil Peter Žiga ešte ako minister životného prostredia spolu s primátorom Košíc. Rezort životného prostredia pod jeho vedením dokonca odmietol žiadosť o predĺženie prieskumného územia Jahodná/Kurišková," uviedol Stano.

Aktivisti tiež žiadajú zrušenie memoranda o porozumení a spolupráci z roku 2012 medzi MH SR a kanadskou spoločnosťou European Uranium Resources (EUU), ktorá stála za firmou Ludovika Energy a plánovala ťažbu uránu v oblasti Jahodná pri Košiciach. Rezort podľa Stana aj vzhľadom na zmeny legislatívy považuje dlhodobo toto memorandum za bezpredmetný a nevykonateľný dokument. "Koncom minulého roka vyzval primátor Košíc Richard Raši rezort hospodárstva na zrušenie memoranda a ministerstvo v najbližšom období aj pristúpi ku konkrétnym krokom a bude o nich informovať," dodal hovorca.