Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Dohoda CETA zrejme nebude, valónsky premiér do piatka nedá súhlas

Demonštrantka s píšťalkou v ústach protestuje proti obchodnej dohode EÚ s Kanadou, známej ako CETA pred kancelariátom v Berlíne 12. októbra 2016. Kontroverzná dohoda sa má podpísať na summite EÚ - Kanada v Bruseli 27.-28. októbra. Foto: TASR/AP

Dohoda CETA bude v piatok jedným z hlavných bodov summitu lídrov EÚ v Bruseli.

Brusel 19. októbra (TASR) - Valónsko nedá do piatka súhlas s podpisom dohody o voľnom obchode s Kanadou (CETA), uviedol dnes valónsky regionálny premiér Paul Magnette vo vysielaní belgickej rozhlasovej stanice RTBF. Ak Magnette svoje slovo dodrží, osud dohody CETA je zrejme spečatený.

V utorok v Luxemburgu slovenský minister hospodárstva Peter Žiga (Smer-SD) aj eurokomisárka Cecilia Malmströmová potvrdili, že Únia musí dohodu odobriť do piatka, inak jej podpis nebude možný.

"Som si vedomý, že nesúhlas Valónska bude mať politické následky," konštatoval valónsky premiér. Hoci v uplynulých dňoch rokovania priniesli pokrok, podľa Magnetta to nestačí.

Magnette odmietol obvinenia, že vyvoláva konfrontáciu s Kanadou. Kanaďanov označil za priateľov, čo však podľa neho neznamená, že "treba všetko, čo si zmyslia rovno prijať."

"Valónsko svoje pripomienky k dohode CETA nahlásilo eurokomisárke pre obchod Cecilii Malmströmovej už pred rokom, ale Európska komisia sa nimi začala zaoberať až 4. októbra," uviedol Magnette.

Podľa valónskeho premiéra je jediným riešením opäť otvoriť rokovania o dohode CETA. Analýza dohody, ktorá "výrazne ovplyvní životy miliónov ľudí na roky dopredu", by podľa neho trvala niekoľko týždňov.

Za hlavný dôvod nesúhlasu s podpisom zmluvy Magnette označil mechanizmus medzinárodnej arbitráže, ktorý považuje za neprijateľný. Valónsku tiež prekáža, že Kanada môže v oblasti poľnohospodárstva jednostranne obmedziť dovoz tovarov z Únie. Rovnakú možnosť žiada pre EÚ.

V prípade, že by Belgicko podpísalo dohodu napriek nesúhlasu Valónska, ako to navrhol flámsky politik Karel De Gucht, valónsky premiér je pripravený podniknúť právne kroky. Belgický premiér Charles Michel v utorok vyhlásil, že podpis dohody bez valónskeho súhlasu nie je možný.

Dohoda CETA bude v piatok jedným z hlavných bodov summitu lídrov EÚ v Bruseli. Kanadský premiér Justin Trudeau aj viacero európskych politikov vrátane ministra Žigu konštatovali, že krach CETA by poškodil obraz EÚ ako obchodného partnera vo svete.

Ak do piatka Únia podpis dohody neodobrí, zruší sa summit EÚ-Kanada naplánovaný na 27. októbra a kanadská delegácia na čele s premiérom Trudeauom do Bruselu nepriletí.